03 januari 2024

SentinelOne AI Singularity-platform biedt MSP’s echt out-of-the-box-tool

SentinelOne biedt een door AI ondersteund securityplatform. MSP-partners van de securityspecialist krijgen hiermee een echt ‘out-of-the-box’-tool in handen. “In combinatie met integraties van veel partners biedt dit hen en hun eindklanten veel voordelen”, vindt Channel Business Partner Aidan van Nes van SentinelOne.

SentinelOne AI Singularity-platform biedt MSP’s echt out-of-the-box-tool image

Vroeger richtte SentinelOne zich vooral op de endpoint-bescherming. Tegenwoordig ligt de focus meer op het beschermen van bedrijfsdata, zegt Aidan van Nes. “Waar we eerst nog EDR-XDR-endpoint-oplossingen leverden -wat we nog steeds doen- zijn we naar een overkoepelend securityplatform geëvolueerd. Vanaf dag één is dit platform op AI en machine learning (ML) gebaseerd en maakt op basis hiervan beslissingen.”

Het gebruik van het zogenoemde AI Singularity-platform helpt de securityspecialist op basis van gedrag te herkennen wat er precies binnen bedrijfsomgevingen aan de hand is en kan op die manier bedrijfsdata beter beschermen.

Beschermen van meerdere omgevingen
Bij security draait het overigens steeds vaker ook om het beschermen van meerdere omgevingen. “We hebben de laatste tijd ons accent verlegd van endpointsecurity naar het beschermen van de cloud- en identiteitsomgevingen van bedrijven en de zich daarin bevindende data.”

“Hiervoor verzamelen we in ons AI Singularity-platform data uit diverse bronnen en al door bedrijven gebruikte (security)oplossingen voor dit soort omgevingen. Onze AI-functionaliteit geeft hierbij klanten niet alleen slimmere inzichten in wat precies in deze (cloud)omgevingen gebeurt, maar in alles wat te maken heeft met het profiel van een eindgebruiker. Bijvoorbeeld Azure Directory- of on-premises Active Directory-omgevingen.”

Minder datakosten
Deze overzichten helpen bedrijven sneller beslissingen te nemen en de efficiency te verhogen. Daarnaast kunnen bedrijven hiermee makkelijker risico’s terugdringen en meer waarde halen uit de verzamelde en opgeslagen data.

Van Nes: “Verder is er natuurlijk ook een kostenaspect. Het AI Singularity-platform brengt de dataopslagkosten flink omlaag. Dit doen we door een goedkopere prijs per GB te hanteren dan andere aanbieders doen.”

“Via de diverse integraties met oplossingen van partners komt alle benodigde data samen in een data lake; het Singularity Data Lake. Hierin worden alle gegevens opgeslagen, zowel gestructureerde als ongestructureerde data. Op deze manier komt de data niet in verschillende ‘buckets’ terecht binnen de uiteindelijke storage-omgeving en zijn de gegevens makkelijker direct te benaderen. Dit leidt tot aanzienlijk minder (opslag)kosten.”

“Met onze recent geïntroduceerde generatieve AI-oplossing Purple AI, op basis van een zelf door SentinelOne ontwikkeld AI-model, kunnen gebruikers deze data en het hele AI Singularity-platform verder intelligent bevragen. Zonder dat zij daarvoor specifieke skills moeten hebben.”

Groei van MSP’s als partner
SentinelOne kan bij de uitvoering van zijn activiteiten niet zonder zijn partners en resellers. De securityspecialist hanteert een 100 procent ‘channel-driven’-model. “We hebben één strategie en dat is channel”, geeft Van Nes aan.

“Enerzijds zijn dat de (traditionele) partners die onze licenties verkopen. Via hen kunnen bedrijven zelf een licentie aanschaffen, implementeren en beheren. Dit is ons resale-model.”

“Aan de andere kant bieden wij onze diensten aan via MSP’s. Met deze bedrijven sluiten eindklanten een SLA af en wordt via de SentinelOne-omgeving hun hele security en alles daarom heen ontzorgd. Op dit gebied constateren we een echte marktverandering en een gigantische groei van het MSP-model.”

Out-of-the -box en data-integraties
Voor MSP’s zelf is het gebruik van het SentinelOne-platform ook zeer interessant. “Zij kiezen vaak bewust voor ons. Niet alleen omdat we vaak tot het beste AI-securityplatform worden bestempeld, maar ook omdat het een echt ‘out-of-the-box’-tool is. Hiervoor is geen uitgebreide specialistische kennis nodig. Daarnaast beveiligt ons platform ook legacy-systemen en signaleert automatisch of eventuele meldingen goed- of kwaadaardig zijn.”

Van Nes: “Last, but not least zijn ook de vele (data)integraties met de security-oplossingen en -toepassingen van andere security-aanbieders voor MSP’s zeer interessant. Denk aan de integraties met Proofpoint Mimecast, Zscaler, Mandiant, Microsoft of Okta, maar ook concullega’s als Snyk, Palo Alto Networks, Fortinet of Darktrace.

“Daarnaast zijn er integraties met datapartijen als Splunk of ServiceNow. De samenwerking met deze partners helpt data te verrijken en gebruikers als MSP’s nog meer inzicht geven in alle omgevingen. Bovendien geeft dit MSP’s meer differentiatie in hun portfolio.”

Toekomstige ontwikkelingen
Wanneer Van Nes naar de nabije toekomst kijkt, ziet hij vooral dat de hele securitymarkt zich verder consolideert. SentinelOne zal zichzelf vooral in nog meer richtingen ontwikkelen. “We zijn al actief op het gebied van cloud- en identiteitssecurity. We hebben daarnaast een unieke oplossing voor storage-omgevingen, in het bijzonder die van NetApp. Hiermee kunnen we het hele verkeer tussen de NetApp-omgeving van (eind)klanten en hun endpoints in de gaten houden en beveiligen. Hetzelfde doen we ook voor Amazon S3-omgevingen binnen ons AWS-partnership.”

“Het komend jaar wordt -wat mij betreft- ook belangrijk hoe wij ons platform combineren met slimmere datatechnologieën. Hiervoor is onze samenwerking en integratie met Splunk heel belangrijk. Wij kunnen -als de use case zich daarvoor leent- de data die Splunk moet gebruiken in ons data lake zetten. Hierdoor kan je dan weer sneller tot bepaalde uitkomsten komen."

Samenwerking met partners voorop
Voor deze toekomstige ontwikkelingen, blijft volgens de Channel Business Manager Benelux de samenwerking met partners, zoals MSP’s, belangrijk. “We willen samen met hen uitvinden welke van deze deelgebieden bij henzelf en bij hun eindklanten past. Ons AI Singularity-platform biedt daar de ruimte voor.”

“Hierbij vormen we één team. Onze reseller- en MSP-partners zijn een extensie van ons eigen team. Gezamenlijk helpen we eindklanten zich te beschermen tegen cyberaanvallen. Kortom, zonder onze partners is dit niet mogelijk”, besluit Aidan van Nes.

Auteur: Floris Hulshoff Pol