Witold Kepinski - 31 december 2023

De toekomst van business technologie ziet er veelbelovend uit

Het jaar 2023 is alweer bijna voorbij, en het is tijd om terug te blikken op de belangrijkste ontwikkelingen in de IT-markt. Het was een jaar van grote veranderingen, met de sterke groei van nieuwe technologieën zoals AI (denk aan OpenAI ChatGPT en Google Bard), machine learning en blockchain. Deze tech toepassingen veranderen nu al de manier waarop we werken, zakendoen en leven.

In de december 2023 editie van het Dutch IT Channel magazine adviseert onderzoeksbureau Canalys aan channel partners te profiteren van deze kansen. Bijvoorbeeld door AI-diensten aan te bieden, AI-software te ontwikkelen en geavanceerde datadiensten aan te bieden.

Een van de belangrijkste trends in 2023 was wederom toenemende adoptie van cloud computing, of het gaat om public, hybrid of private cloud. Cloud computing stelt bedrijven in staat om hun IT-infrastructuur uit te besteden aan een externe provider, waardoor ze kosten kunnen besparen en zich kunnen concentreren op hun kernactiviteiten. In 2023 hebben veel bedrijven echter ook hun public cloud-strategieën opnieuw geëvalueerd in het licht van de stijgende kosten, de druk op de begroting en de eisen op het gebied van datasoevereiniteit. Een interessante ontwikkeling is dan ook dat lokale Nederlandse cloud providers een soevereine cloud aanbieden als alternatief voor klanten die niet altijd hun data bij een grote hyperscalers zoals Microsoft Azure, Google of AWS wilt opslaan. De rol van channel partners in Nederland wordt daarom nog belangrijker bij het ontwerpen, bouwen, beheren en beveiligen van complexe hybride en multi-cloud modellen die public, private en edge-cloud omgevingen omvatten, en bij het samenwerken met meerdere leveranciers.

Een andere belangrijke trend is de verdere groei van data en analytics, vaak gecombineerd met AI. Big data is een verzameling van zeer grote hoeveelheden data, die met behulp van geavanceerde analysetechnieken kan worden gebruikt om nieuwe inzichten te verkrijgen. Big data wordt al op grote schaal gebruikt door bedrijven om hun producten en diensten te verbeteren, maar er is nog veel potentieel voor verdere innovatie.

In 2023 was er ook een toenemende focus op cybersecurity. De dreiging van cyberaanvallen is groter dan ooit tevoren, en organisaties moeten hun systemen en data goed beschermen. In 2023 werden er een aantal grote en verschillende soorten cyberaanvallen gemeld, waaronder de aanval op de KNVB die uiteindelijk losgeld betaalde. Deze aanvallen hebben onderstreept hoe belangrijk cybersecurity is voor bedrijven van alle groottes. Hierbij heeft onze IT-industrie een belangrijke taak om organisaties nog beter te beschermen tegen ransomware, phishing en andere gevaren. Hierbij zal ook AI een belangrijker rol spelen.

De toekomst van business technologie ziet er veelbelovend uit. Naast bovengenoemde technologieën zie ik ook kansen rond 5G, een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van nieuwe technologieën, zoals het Internet of Things (IoT). Ook wordt de metaverse belangrijker, een virtuele wereld die wordt gecreëerd door de combinatie van virtual reality (VR), augmented reality (AR) en blockchain. De metaverse heeft de potentie om een belangrijke rol te spelen in de toekomst van technologie, en we kunnen verwachten dat deze in 2024 verder zal groeien. Dat is goed nieuws voor het Nederlandse IT partner ecosysteem van leveranciers, distributeurs en resellers.

De opkomst van nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie, machine learning en blockchain heeft het potentie om de manier waarop we leven en werken ingrijpend te veranderen. Daarnaast blijven we met z’n allen goede zaken doen rond security, infrastructuur, software, cloud en andere toepassingen. In 2024 zullen we waarschijnlijk nog meer van deze technologieën zien, en we kunnen verwachten dat ze een steeds grotere impact zullen hebben op onze samenleving en business.

Namens alle medewerkers van Dutch IT Channel wens ik u een gezond en succesvol 2024!

NB: Stem nu op de genomineerden voor de negende editie van de Dutch IT Channel Awards netwerk gala event, die we op 14 maart 2024 in Studio21 uitreiken! www.dutchitawards.nl

Witold Kepinski, Founder & Director Content Dutch IT Channel

Darktrace BW 28-05 tm 18-06-2024 Zscaler BW 04-06 tm 18-06-2024
Darktrace BN en BW 04-06-2024 tm 18-06-2024