Wouter Hoeffnagel - 05 januari 2024

Microsoft-topman Smith minder kritisch over Britse blokkade van overname Activision Blizzard

Waar Microsoft-topman Brad Smith (foto) het Verenigd Koninkrijk (VK) vorig jaar na het blokkeren van de overname van Activision nog ‘bad for business’ noemde, is Smith inmiddels een stuk minder negatief over het land. Het besluit van de Britse Competition & Markets Authority (CMA) dwong Microsoft anders te kijken naar de overname, en bood een ‘pragmatisch pad vooruit voor innovatie en investering’.

Microsoft-topman Smith minder kritisch over Britse blokkade van overname Activision Blizzard image

Dit zegt Smith in een interview met de Britse BBC. De Britse CMA blokkeerde vorig jaar de overname van game-uitgever Activision Blizzard, bekend van onder meer de games Call of Duty, Diablo en World of Warcraft. Aanleiding hiervoor waren onder meer zorgen over de impact op de markt voor cloudgaming.

'Vertrouwen in VK beschadigd'

Smith liet zich later zich kritisch uit over dit besluit. Zo zei de Microsoft-topman onder meer dat het vertrouwen van mensen in de VK ‘ernstig opgeschud’ was, en het besluit de EU een aantrekkelijkere locatie maakt om zaken te doen. Hier lijkt Smith nu grotendeels op terug te komen.

“"Het dwong Microsoft om de overname die we hadden voorgesteld te wijzigen, zodat Activision Blizzard bepaalde rechten zou vrijgeven waar de CMA zich zorgen over maakte met betrekking tot cloudgaming", aldus Smith tegenover de BBC. "Ik denk dat de CMA haar standpunt heeft bevestigd, maar toch een pragmatische weg voorwaarts heeft gecreëerd voor innovatie en investeringen. Ik denk dat dat goed is voor iedereen."

De CMA was eerder kritisch over de reactie van Microsoft op haar besluit. Hoofd van de CMA Sarah Cardell zei eerder: “Bedrijven en hun adviseurs mogen er niet aan twijfelen dat de tactieken van Microsoft geen manier zijn om met de CMA in zee te gaan."