Witold Kepinski - 11 januari 2024

SAP schikt met Amerikaanse en Zuid-Afrikaanse aanklagers

SAP treft een schikking voor een bedrag van tenminste 220 miljoen dollar om aanklachten te laten vallen die zijn ingediend door het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ), de Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) en de Zuid-Afrikaanse Nationale Aanklager (NPA).

SAP schikt met Amerikaanse en Zuid-Afrikaanse aanklagers image

SAP werd in de aanklachten beschuldigd van samenzwering om overheidsfunctionarissen in Zuid-Afrika, Malawi, Kenia, Tanzania, Ghana, Indonesië en Azerbeidzjan om te kopen om overheidsovereenkomsten veilig te stellen.

Met de schikking van SAP komt er een einde aan de strafrechtelijke aanklachten die zijn ingediend in het oostelijke district van Virginia en die betrekking hebben op schendingen van de Foreign Corrupt Practices Act (FCPA).

Volgens de SEC heeft SAP de FCPA geschonden via externe tussenpersonen en consultants van ten minste december 2014 tot en met januari 2022. De financiële waakhond zegt dat SAP steekpenningen heeft geregistreerd als legitieme bedrijfskosten, een tekortkoming die mogelijk werd gemaakt door ontoereikende financiële controles met betrekking tot derden. en dochterondernemingen.

“SAP betaalde steekpenningen aan functionarissen van staatsbedrijven in Zuid-Afrika en Indonesië om waardevolle overheidszaken te verkrijgen”, zegt waarnemend adjunct-procureur-generaal Nicole M. Argentieri van de Criminal Division van het ministerie van Justitie in een verklaring. "De resolutie van vandaag – onze tweede gecoördineerde resolutie met de Zuid-Afrikaanse autoriteiten in iets meer dan een jaar tijd – markeert een belangrijk moment in onze voortdurende strijd tegen buitenlandse omkoping en corruptie."

"SAP hanteert een nultolerantiebeleid voor degenen die zich niet houden aan het compliancebeleid en de procedures van het bedrijf", zo meldt de Duitse softwareleverancier in een verklaring. "SAP blijft waakzaam bij het handhaven van de hoogste normen op het gebied van ethiek en compliance, zodat SAP, samen met een wereldwijd netwerk van klanten, partners, leveranciers, medewerkers en opinieleiders, de wereld kan helpen beter te functioneren en de levens van mensen kan verbeteren."

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei