Wouter Hoeffnagel - 22 januari 2024

Nederlandse bedrijven omarmen AI en AI-functies in slimme videosystemen

Nederlandse bedrijven zien de grootste veranderingen en kansen van AI op het gebied van kostenoptimalisatie (50 procent), systeemefficiëntie (bijna 49 procent) en data-analyse mogelijkheden (48 procent). Als het gaat om waar en waarom slimme video met AI-functionaliteiten worden gebruikt, ligt de focus voor bedrijven in Nederland op incidentonderzoek (36 procent), monitoring van de gezondheid en veiligheid van medewerkers (ruim 34 procent) en bezoekersbeheer (ruim 32 procent).

Nederlandse bedrijven omarmen AI en AI-functies in slimme videosystemen image

Dit blijkt uit onderzoek van Western Digital. Het zijn allemaal terreinen die een belangrijke rol spelen bij het beheer en de veiligheid van havens, stelt Coert de Ridder, Business Development Manager Centraal Europa bij Western Digital. “Tot nu toe moesten medewerkers van het havencontrolecentrum het scheepvaartverkeer 24 uur per dag, 365 dagen per jaar, in de gaten houden. Vanaf hun werkplek moesten ze handmatig tot 30.000 voorbijvarende schepen registreren. Dankzij AI-compatibele videosystemen kunnen slimme camera’s nu helpen door niet alleen te filmen, maar ook objecten te herkennen en te registreren”, zegt de Ridder.

Schepen classificeren en aanvullende gegevens verstrekken

Het stopt echter niet bij de registratie. AI-compatibele camera's kunnen ook allerlei soorten passerende schepen classificeren, zoals vrachtschepen, passagiersschepen of zeiljachten en opblaasbare boten. De nieuwste slimme videocamera's zullen ook automatisch aanvullende gegevens verstrekken, zoals datum en tijd, vaarrichting en snelheid. Verder ondersteunen de geïnstalleerde intelligente camera’s medewerkers bij incident- en ligplaatsbeheer en kunnen beelden worden gedeeld met veiligheidsdiensten om personen en problemen in het verkeersnetwerk op te sporen. Door de gegevens te analyseren kunnen havenexploitanten piektijden, scheepstypen, trends en afwijkingen van de norm vaststellen.

Ook buiten de haven zullen slimme camera’s met AI-functies leiden tot een grotere planningsbetrouwbaarheid en voorspellingsnauwkeurigheid voor de havenexploitanten. “In Nederland zien we dat AI organisaties al ondersteunt op gebied van probleemvoorspellingen (41 procent) en realtime waarschuwingen (bijna 46 procent). Dit zijn twee functionaliteiten die van cruciaal belang zijn om natuurrampen te helpen detecteren en begrijpen, de responstijd te verbeteren en – belangrijker nog – infrastructuur en levens te redden”, legt de Ridder uit. “Om overstromingen te voorspellen kunnen havens visuele gegevens combineren met andere bronnen, zoals windsnelheden, vochtigheidsniveaus, ooggetuigenverslagen en hittekaarten, om zo een holistisch beeld te bieden.”

Meer data betekent meer inzicht

Omdat meer data – en vooral meer data van hoge kwaliteit – meer inzichten betekent, worden er voortdurend slimme camera’s toegevoegd aan videosysteemnetwerken. Ook de grootste Europese havens zijn van plan hun bewakingssystemen te upgraden naar drie of meer camera's per vierkante kilometer. Met de extra videostreams kunnen havenexploitanten nog sneller reageren en beter geïnformeerde beslissingen nemen. Meer data betekent echter ook meer benodigde opslagcapaciteit om de informatie op te slaan, te beheren en te analyseren. De meeste slimme videocamera’s nemen tegenwoordig op in 4K, leveren meerdere streams en ondersteunen realtime data-analyse op apparaatniveau.

“Uit ons onderzoek is gebleken dat videokwaliteit met hoge resolutie de belangrijkste overweging is voor Nederlandse bedrijven (28 procent), gevolgd door snelle connectiviteit (25 procent). Wat echter niet mag worden vergeten, zijn praktische reflecties over de robuustheid van de opslagoplossing. Vooral in afgelegen en/of zware omstandigheden moeten deze producten en systemen bestand zijn tegen de elementen.”

Om het volledige potentieel van de verzamelde gegevens te benutten, is volgens Western Digital goed presterende opslag van cruciaal belang op apparaatniveau. Maar ook in de kern, waar bijna 58 procent van de ondervraagde bedrijven in Nederland hun informatie opslaat. Door sneller te kunnen reageren en actie te kunnen ondernemen kunnen havenexploitanten de leiding nemen en hun werkomgeving beschermen en optimaliseren.