Redactie - 23 januari 2024

Google voert wijzigingen door in Europese zoekmachine en Android voor DMA

Binnen de EU gaat de zoekmachine van Google er binnenkort anders uitzien. Ook elders voert het bedrijf wijzigingen door. Daarmee wil het zijn werkwijze in lijn brengen met de Europese Digital Markets Act.

Google voert wijzigingen door in Europese zoekmachine en Android voor DMA image

Wie binnenkort zoekt naar bepaalde producten of diensten zal daar een ruimte zien waar een vergelijkingssite kan komen. Als gebruiker kan je ook kiezen om diens resultaten mee op te nemen. Google noemt zelf hotels als duidelijkste voorbeeld, waarbij er op de homepage van Google ook directe leveranciers of prijsvergelijkers van hotels te zien zullen zijn. Met die wijziging zal ook Google Flights van de resultatenpagina verdwijnen.

Poortwachter

De reden van die aanpassing is de DMA of Digital Markets Act van Europa. Die stelt vanaf maart strengere eisen aan zeer grote platformen met een zekere machtspositie. Daarbij worden zes bedrijven expliciet als ‘poortwachter’ benoemd: Amazon, Apple, ByteDance, Meta, Microsoft en Google-holding Alphabet. Dat wil zeggen dat Google op haar zoekmachine, die nog steeds de meest gebruikte ter wereld is, ook ruimte moet geven aan andere spelers.

De wijziging in de zoekresultaten is de meest zichtbare. Ook op Android veranderen er zaken. Daar zal je vooral extra keuzeschermen krijgen waar je het linken van diensten of delen van data moet goedkeuren. Daarbij klinkt het dat dat niet doen, kan leiden tot beperkte functionaliteit.

Helaas zegt Google doorgaans niet wat er precies niet meer werkt of slecht werkt als je toestemmingen weigert. Wat maakt dat zo’n toestemming vaak gewoon wordt gegeven omdat de gebruiker niet wordt geïnformeerd over de details. Het wordt ook makkelijker om data over te dragen naar andere diensten. Zo komt er een Data Portability API voor ontwikkelaars, een verlengstuk van Google Takeout.

In samenwerking met Data News