Wouter Hoeffnagel - 22 januari 2024

Amerikanen waarschuwen voor gebruik Chinese drones bij kritieke infrastructuur

De Amerikaanse Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA) en Federal Bureau of Investigation (FBI) waarschuwen voor het gebruik van Chinese drones. Het Aziatische land zou via de drones informatie kunnen verzamelen over kritieke infrastructuur, vrezen de Amerikanen.

Amerikanen waarschuwen voor gebruik Chinese drones bij kritieke infrastructuur image

In de verklaring wijzen de partijen op invoering van wetgeving in China die de overheid juridische middelen geeft voor het verkrijgen van toegang tot en controle over data in handen van Chinese bedrijven. De wetgeving waar de Amerikanen hun zorgen over delen zijn concreet de 2017 National Intelligence Law, 2021 Data Security Law en 2021 Cyber Vulnerability Reporting Law. Deze wetgeving geeft de Chinese overheid de mogelijkheid toegang te verkrijgen tot data verzameld door Chinese bedrijven wereldwijd of bedrijven die actief zijn in het land. Ook verplicht de wetgeving bedrijven die op Chinese bodem actief zijn kwetsbaarheden die zij ontdekken te delen met de Chinese autoriteiten.

'Gebruik Chinese drones niet bij kritieke infrastructuur'

Het adviseert daarom drones van Chinese makelij niet te gebruiken bij het beheer van kritieke infrastructuur. Denk daarbij aan het gebruik van drones voor inspectiedoeleinden. De CISA en FBI noemen in hun verklaring geen Chinese partijen bij naam.

Het is niet voor het eerst dat het gebruik van Chinese drones tot zorgen leiden. Het Amerikaanse Department of Homeland Security (DHS) deeldehierover in 2019 ook al zijn zorgen. Ook zijn er exportbeperkingen ingesteld de Chinese dronefabrikant DJI met het oog op de Amerikaanse nationale veiligheid.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024