Witold Kepinski - 24 januari 2024

Tidal Control heeft een pre-seed ronde van 500.000 euro gesloten

Tidal Control heeft een pre-seed ronde van € 500.000,- gesloten om haar platform door te ontwikkelen en commercieel op te schalen. Het bedrijf claimt het eerste Europese platform te zijn dat zich toelegt op het automatiseren van compliance activiteiten, met een besparing tot wel 80% in tijd en kosten. Hiermee maakt de Bossche onderneming onder andere ISO27001 certificering voor informatiebeveiliging bereikbaar en betaalbaar voor startups en scaleups.

Tidal Control heeft een pre-seed ronde van 500.000 euro gesloten image

Veel tech-startups maken softwaretoepassingen voor organisaties die gevoelige en/of kritieke (persoons)gegevens verwerken, zoals ziekenhuizen, overheidsinstanties, financiële dienstverleners, en telecomproviders. De laatste jaren is algemeen aanvaard dat ISO27001, SOC2 en diverse andere sectorspecifieke certificeringen aantonen dat je je informatiebeveiliging op orde hebt. In veel gevallen is dit inmiddels een randvoorwaarde om te kunnen verkopen aan grotere klanten.

Het proces om aan deze normen te voldoen - en te blijven voldoen - is echter een enorme aanslag op de veelal beperkte resources van startup en scaleups. Zo moeten ze inzicht verschaffen in hun eigen software, de software waarmee de eigen software is gebouwd, en de processen die ze gebruiken voor zaken als het screenen van medewerkers en het beheren van toegangsrechten. Dit kost ze maanden, tienduizenden euro’s, en een eindeloze uitwisseling van documentatie met consultants en auditors.

"We gebruiken met zijn allen steeds meer cloud tools en wisselen gegevens geautomatiseerd met elkaar uit. Maar wie kent alle 700 security instellingen van Microsoft Azure? Ga dan je klanten maar eens het vertrouwen geven dat je hun gegevens veilig beheert. Tidal Control slaat de brug door al je tools continu te monitoren”, aldus Dennis van de Wiel, Co-Founder.

De software van Tidal Control loodst de organisatie door het proces. Het doorlopen van deze stappen is grotendeels geautomatiseerd tot en met de monitoring om compliant te blijven. De inzet van het platform leidt gegarandeerd tot certificering. De software wordt nu al ingezet van vroege fase startups tot ondernemingen met 2.000 medewerkers om hun informatiebeveiliging real-time te bewaken.

“De groeiende afhankelijkheid van digitale systemen en de opkomst van disruptieve technologieën zoals kunstmatige intelligentie vergroten het risico op cyberaanvallen en datalekken. En dit door de hele keten, van startup tot enterprise. Wij geloven dat het inrichten en monitoren van IT beveiligingsmechanismen een ‘license to operate’ wordt. Tidal Control heeft de potentie om hier de fundamentele infrastructuur voor te worden”, aldus Robin Hendrickx, investment manager van BOM.De ronde wordt ingevuld door Rabobank, Het gemeentelijke startersfonds van de Bossche IinvesteringsMaatschappij (BIM), de Starterslift en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM).

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024