Wouter Hoeffnagel - 23 januari 2024

'Drone-onderdelen en microchips naar Iran smokkelen is erg eenvoudig'

De export van drone-onderdelen en microchips naar Iran is door de Europese Unie (EU) al langer aan banden. Het blijkt echter eenvoudig om deze sancties te omzeilen.

'Drone-onderdelen en microchips naar Iran smokkelen is erg eenvoudig' image

Dit meldt de Groene Amsterdammer op basis van eigen onderzoek. Het nam de proef op de som en stuurde op verschillende manier een klein aantal microchips van het Nederlandse NXP naar Iran. Hierbij maakte het gebruik van een Iraanse chauffeur die vanuit Iran voedingsmiddelen naar Nederland vervoert. Op de heenweg wordt een dergelijk transport gecontroleerd op onder meer drugs, maar op de terugweg vinden geen controles plaats.

Honderden transporten per maand

Maandelijks vinden naar verluid honderden vergelijkbare transporten plaats. Door het ontbreken van controles zouden chauffeurs op de terugweg richting Iran allerlei goederen kunnen vervoeren. En dat gebeurt ook in de praktijk, stelt onderzoeker Evert de Vos van de Groene Amsterdammer in het NOS 1 Radio Journaal.

De Groene Amsterdammer wist via de route microchips naar Iran, die met succes de hoofdstad Teheran bereikten. Ook zijn drone-onderdelen verstuurd. Het weekblad meldt dat deze onderdelen via België, Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Roemenië en Bulgarije uiteindelijk in Iran aankwamen.

Het bestaan van dergelijke smokkelroutes is overigens niet nieuw. Zo bleek vorig jaar nog dat microchips van Nederlandse makelij op grote schaal hun weg vinden naar drones die Rusland worden geproduceerd. Ook vinden er af en toe arrestaties plaats van tussenhandelaren die bij deze handel betrokken zijn.

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Dutch IT Partner Day 11 juni2024