Wouter Hoeffnagel - 24 januari 2024

COVID-19 testlab lekt 1,3 miljoen gegevens van voornamelijk Nederlanders

Een database met resultaten van COVID-19 testen van een groot aantal Nederlanders blijken via internet toegankelijk zijn geweest. De data zijn afkomstig van Coronalab, dat tijdens de pandemie COVID-19 uitvoerden.

COVID-19 testlab lekt 1,3 miljoen gegevens van voornamelijk Nederlanders image

Dit meldt beveiligingsonderzoeker Jeremiah Fowler aan NL Times. Onder meer paspoortnummers, interne documenten en COVID-19 testcertificaten waren vrij toegankelijk. In totaal zijn 1,3 miljoen gegevens uitgelekt, waarbij het gaat om 118.000 testcertificaten, data gerelateerd aan 660.000 COVID-19 testen en een half miljoen afspraken. De uitgelekte data heeft betrekking op de periode 2020 tot 2022.

Van betrokkenen is allerlei informatie uitgelekt. Het gaat daarbij om namen, nationaliteiten, geboortedata, paspoortnummers, testresultaten, e-mailadressen en telefoonnummers. Dit maakt slachtoffers onder meer kwetsbaarder voor identiteitsfraude. Het lek lijkt voornamelijk Nederlanders te treffen. In de dataset zijn echter ook gegevens van buitenlanders te vinden, waaronder Britten, Duitsers, Italianen en Amerikanen.