Witold Kepinski - 26 januari 2024

KPN test 5G Edge-technologie bij logistiek dienstverlener KLG Europe

KPN heeft met succes innovatieve 5G technologie getest bij logistiek dienstverlener KLG Europe. Hiervoor combineert KPN de kracht van zijn mobiele netwerk met de voordelen van edge computing. Door ter plekke een lokale 5G-gateway te plaatsen draait een deel van het mobiele 5G netwerk van KPN lokaal bij de klant en profiteert deze van hoge betrouwbaarheid, real-time reactietijden en alle data blijft in huis.

KPN test 5G Edge-technologie bij logistiek dienstverlener KLG Europe image

Steeds meer ondernemingen gebruiken mobiele netwerken voor hun bedrijfsvoering en bedrijfskritische toepassingen. Sommige van deze toepassingen vragen om meer dan alleen snelheid en connectiviteit. Met de combinatie van het krachtige 5G netwerk van KPN en edge computing biedt KPN klanten een mogelijkheid om hun 5G dataverkeer volledig lokaal af te handelen. Dit heeft als voordeel dat het verkeer niet nog eens gerouteerd hoeft te worden tussen datacenters, wat reactietijden (latency) ten goede komt. Bovendien blijft de data van klanten lokaal en verlaat deze de klantlocatie niet, wat weer aansluit bij de vraag uit de markt en steeds strengere securityeisen.

Latency slechts 4 milliseconden
KPN heeft deze nieuwe lokale 5G-gateway technologie met succes getest bij KLG Europe, een logistieke dienstverlener die vanuit zijn warehouses goederen door heel Europa transporteert. In het distributiecentrum van KLG Europe rijden verschillende automatisch geleide voertuigen (AGV’s) die pakketten en pallets ophalen en distribueren. Deze AGV’s zijn voorzien van simkaarten en verbonden met het 5G indoor netwerk in het warehouse. Door een lokale 5G-gateway te plaatsen wordt alle mobiele data van de AGV’s direct gerouteerd naar de AGV-server op dezelfde locatie. De reactietijd (latency) verbetert hierdoor naar slechts 4 milliseconden en is daarmee nagenoeg real-time, waar circa 21 milliseconden op dit moment nog gebruikelijk is. Daarmee wordt de nauwkeurigheid nog beter en minstens zo belangrijk: alle verwerkte data blijft in eigen huis, wat past bij de wens van veel organisaties.

Wouter Stammeijer, Chief Technology & Digital Officer en RvB-lid bij KPN. “We willen voorop blijven lopen met 5G en met relevante 5G-toepassingen die aansluiten bij de wensen van onze klanten. Zakelijke klanten stellen andere eisen op het gebied van veilig, efficiënt en sneller werken en met innovatieve 5G-oplossingen kunnen we daaraan voldoen. Daarom testen we nu de nieuwste technologieën en edge functionaliteiten als verlengstuk van ons bestaande 5G-netwerk waardoor nieuwe toepassingen mogelijk worden.”

In 2020 introduceerde KPN 5G. Inmiddels is dit in heel Nederland beschikbaar en is het netwerk van KPN meerdere keren uitgeroepen tot het beste 5G netwerk van Nederland. Naar verwachting komt de 3.5 GHz frequentie in de loop van 2024 beschikbaar en KPN zal stapsgewijs ‘standalone 5G’ introduceren. KPN gaat dit jaar de lokale 5G-gateway ook commercieel aan klanten aanbieden, als onderdeel van het nieuwe KPN Campus portfolio.

Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024 Zscaler BW 04-06 tm 18-06-2024
Infopulse BN 13-06-2024 tm 20-06-2024 V3