Redactie - 29 januari 2024

Concurrenten uiten kritiek op App Store-aanpassingen Apple

Apple kondigde vorige week een reeks aanpassingen aan die concurrenten moeten toegang geven tot onder meer zijn App Store. Die concurrenten, waaronder Epic en Mozilla, zijn echter van mening dat Apple niet genoeg doet. Spotify spreekt van een 'schijnvertoning’.

Concurrenten uiten kritiek op App Store-aanpassingen Apple image

Om tegemoet te komen aan de Digital Markets Act (DMA) van de EU, moet Apple (net als bijvoorbeeld Meta) zijn platformen meer openstellen. Het idee daarachter is dat spelers als Apple, als poortwachter tot een groot platform, moeten zorgen dat er eerlijke concurrentie op de markt mogelijk is. Daarom kondigde het bedrijf vorige week enkele nieuwigheden aan voor de Europese markt. Onder meer concurrenten voor de App Store worden mogelijk, en gebruikers zouden ook makkelijker een andere browser kunnen kiezen dan de standaard Safari.

App Store

Maar volgens die alternatieve bedrijven doet Apple dat op een manier die het hen zo moeilijk mogelijk maakt om te concurreren. Epic Games CEO Tim Sweeney noemt de wijzigingen bijvoorbeeld “hot garbage”. Baas van het gamebedrijf dat onder meer Fortnite uitbrengt en al jaren in de clinch ligt met Apple om diens betalingssysteem vind dat Apple de DMA op een kwaadwillige manier naleeft.

iPhones en ander Apple toestellen zullen binnenkort voor het eerst apps kunnen ‘side-loaden’, wat betekent dat je ze ook ergens anders kan downloaden dan de App Store van Apple zelf (en waar Apple op elke betaling een commissie krijgt). Sweeney merkt op dat ook ontwikkelaars van apps die via zo’n alternatieve winkel worden gedownload aan Apple moeten betalen. Voor apps die een miljoen keer gedownload worden, vloeit er vijftig dollarcent per eerste installatie door. Desondanks zegt Sweeney wel door te gaan met zijn plannen voor een eigen Epic Store voor iOS.

Spotify en Mozilla

Streamingdienst Spotify, die ook lang vragende partij was voor EU-maatregelen tegen Apple, noemt de nieuwe regels een schijnvertoning. Volgens de muziekdienst kunnen bedrijven nu kiezen tussen de regels van de App Store enerzijds, en een heel nieuw stel regels voor side loaders anderzijds. Die laatsten zouden zo onaantrekkelijke zijn gemaakt dat ontwikkelaars toch voor de App Store moeten kiezen.

Daniel Ek, CEO van Spotify, zegt in een post op Twitter/X dat ontwikkelaars onder die nieuwe regels nog veel meer moeten betalen aan Apple dan onder de commissieregel van de App Store.

Browsers

Mozilla, het bedrijf achter browser Firefox, stelt tot slot ook 'erg teleurgesteld' te zijn door de voorstellen van Apple. De techgigant zou volgens de DMA alternatieve browsers moeten toestaan, en interpreteert dat op een manier die betekent dat binnen de EU browsers niet langer WebKit moeten gebruiken, de browser engine die Apple zelf heeft ontwikkeld. Firefox zou zo vrijer zijn en bijvoorbeeld meer eigen plug-ins kunnen aanbieden.

Buiten de EU, en op de iPad, moeten browsers diezelfde WebKit wel nog inzetten als ze op iOS willen komen. Dat zou betekenen dat er twee verschillende browsersystemen komen, binnen en buiten de EU. Vooral voor kleinere, onafhankelijke browsers als Firefox kan dat een problemen vormen. Volgens Damiano DeMonte, woordvoerder van Mozilla, wil Apple’s implementatie van de DMA het “zo pijnlijk mogelijk’ maken voor bedrijven om een alternatief te bieden voor Safari. “Zo krijgen consumenten geen valabele keuzes”, zegt hij aan techsite The Verge.

In samenwerking met Data News

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024