Witold Kepinski - 30 januari 2024

Microsoft Cloud omzet groeit met dubbele cijfers

Microsoft heeft de resultaten bekendgemaakt voor het kwartaal dat eindigde op 31 december 2023, vergeleken met de overeenkomstige periode van het afgelopen fiscale jaar. De omzet bedroeg 62 miljard dollar en steeg met 18%. De nettowinst bedroeg 21,9 miljard dollar en steeg met 33%.

Microsoft Cloud omzet groeit met dubbele cijfers image

Microsoft voltooide de overname van Activision Blizzard, Inc. (“Activision”) op 13 oktober 2023. De financiële resultaten van de overgenomen activiteiten worden gerapporteerd in het segment More Personal Computing.

“We zijn overgestapt van het praten over AI naar het op grote schaal toepassen van AI”, zegt Satya Nadella (foto), voorzitter en CEO van Microsoft. “Door AI in elke laag van onze technologie te integreren, winnen we nieuwe klanten en helpen we nieuwe voordelen en productiviteitswinsten in elke sector te realiseren.”

“De sterke uitvoering door onze verkoopteams en partners heeft de omzet van Microsoft Cloud naar 33,7 miljard dollar gebracht, een stijging van 24% (een stijging van 22% in constante valuta) op jaarbasis”, aldus Amy Hood, executive vice president en chief financial officer van Microsoft.

Zakelijke hoogtepunten

De omzet uit productiviteit en bedrijfsprocessen bedroeg $19,2 miljard en steeg met 13% (een stijging van 12% bij constante wisselkoersen), met de volgende zakelijke hoogtepunten:

· De omzet uit Office Commercial-producten en cloudservices steeg met 15% (een stijging van 13% bij constante valuta), dankzij de omzetgroei van Office 365 Commercial met 17% (een stijging van 16% bij constante valuta)

  • De omzet uit Office Consumer-producten en clouddiensten steeg met 5% (een stijging van 4% bij constante wisselkoersen) en het aantal Microsoft 365 Consumer-abonnees groeide naar 78,4 miljoen
  • LinkedIn-omzet steeg met 9% (een stijging van 8% bij constante wisselkoersen)

· De opbrengsten uit Dynamics-producten en clouddiensten stegen met 21% (een stijging van 19% bij constante valuta) dankzij de omzetgroei van Dynamics 365 met 27% (een stijging van 24% bij constante valuta)

De omzet in Intelligent Cloud bedroeg $25,9 miljard en steeg met 20% (een stijging van 19% bij constante wisselkoersen), met de volgende zakelijke hoogtepunten:

· De omzet uit serverproducten en clouddiensten steeg met 22% (een stijging van 20% bij constante wisselkoersen), gedreven door een omzetgroei van Azure en andere clouddiensten met 30% (een stijging van 28% bij constante wisselkoersen)

De omzet uit More Personal Computing bedroeg $16,9 miljard en steeg met 19% (een stijging van 18% bij constante wisselkoersen), met de volgende zakelijke hoogtepunten:

· De Windows-omzet steeg met 9%, waarbij de Windows OEM-omzetgroei van 11% en de omzetgroei van Windows Commercial-producten en clouddiensten met 9% steeg (een stijging van 7% bij constante wisselkoersen)

  • De omzet uit apparaten daalde met 9% (een daling van 10% bij constante wisselkoersen)
  • De omzet uit Xbox-content en -diensten steeg met 61% (een stijging van 60% bij constante wisselkoersen) dankzij de netto-impact van 55 punten als gevolg van de overname van Activision

· De inkomsten uit zoek- en nieuwsadvertenties exclusief de kosten voor verkeersacquisitie stegen met 8% (een stijging van 7% bij constante wisselkoersen)

Microsoft heeft in het tweede kwartaal van het fiscale jaar 2024 8,4 miljard dollar teruggegeven aan de aandeelhouders in de vorm van aandeleninkoop en dividenden.

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei