Redactie - 02 februari 2024

Michiel Steltman geeft opinie over SIDN keuze voor AWS

Er is ophef over het besluit van SIDN om op Amazon (AWS) te gaan draaien. Michiel Steltman van Digitale Infrastructuur Nederland (DINL) heeft op zijn LinkedIn pagina zijn '2cts' (My Two Cents - opinie) er aan toegevoegd. 'Dit moet aanleiding zijn om ons grondig te verdiepen in de root causes van het feit dat de NL industrie haar positie verliest aan techreuzen', aldus Steltman.

Michiel Steltman geeft opinie over SIDN keuze voor AWS image

Steltman meldt op Linkedin over de nieuwe ICT-strategie van SIDN waarbij nauwer wordt samengewerkt met de public cloud van Amazon Web Services (AWS) het volgende:

'Ik vat de twee conflicterende perspectieven nog even samen. De eerste is het soevereiniteitsperspectief. Wees loyaal en koop Nederlandse waar, dat is belangrijk voor onze markt en positie. En als SIDN - onderdeel van de NL industrie, hoor je extra loyaal te zijn. Daarbij ook de onderliggende stelling, verwoord door o.a Bert Hubert, dat je door zaken te doen met kleinere NL- in plaats van grote US partijen je je continuiteits- en security risico's vermindert.

Het tweede is het verhaal van afnemers: CIO's, CEO's, en hun adviseurs. Met een vergrijzende en krimpende arbeidsmarkt, te weinig uitstroom uit tech onderwijs en een rem op instroom uit het buitenland, stapels eisen van wetgevers, toezichthouders en klanten, tech stacks met groeiende technische complexiteit, wordt het steeds lastiger om Online IT zelf te managen. De onderkant van de stacks gaan er dan plakje voor plakje uit: eerst waren het de datacenters, toen de infra, en nu de PaaS laag. Je zoekt dan aanbod met de volgende karakteristieken: 100% self-service dashboards, onbegrensd schaalbaar, flexibele pay per use, resilient, optie om je (Kubernetes) workloads naadloos tussen (EU) datacenters te verplaatsen, met SOCII oid bewezen security, versleuteling van alle verkeer en content met sleutels in eigen beheer. En uiteraard PaaS faciliteiten als directory, 2FA, etc. En in het geval van SIDN: alles met open source technologie.

En dan blijkt, en don't shoot the messenger - SIDN en veel andere CIO;'s en CEO's en hun adviseurs zeggen dat zulk aanbod vanuit NL en EU er niet is. Dat is ook wat ACM vorig jaar concludeerde (marktfalen), en is waarom de EUC vaart wil maken met Gaia-X en de IPCEI-CIS.

Ik snap de reflex om uit de heup op SIDN te schieten en te veronderstellen dat zij en hun adviseurs er niets van bakken, de CIO's gemakzuchtig zijn.
Maar de vraag is of dat verstandig is. We moeten als sector, ik zeg het maar ongezouten, oppassen voor het Kodak syndroom. Het bashen van winnaars en degenen die voor ze kiezen is echt niet de meest verstandige strategie.
Dit signaal moet ons als sector aanzetten om uit te gaan vinden waarin het EU Cloud aanbod volgens de ACM, die adviseurs en CIO's tekort schiet, en wat er nu echt moet gebeuren om onze achterstand in te gaan lopen. En de politiek zou voor de verandering eens kunnen gaan vragen naar de adviezen uit het recente rapport van Micky Adriaansens, in plaats van naar wie schuldig is en fouten maakt.

Ik ben voor, en wie me volgt heb ik echt wel een lijstje met ideeën.'

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei