Redactie - 07 februari 2024

Voorlopig Europees akkoord over Gigabit Infrastructure Act

De Europese Raad, het Europees Parlement en de Europese Commissie scharen zich achter de Gigabit Infrastructure Act (GIA). Een voorlopig akkoord tussen de wetgevende instanties brengt de GIA een stap dichterbij.

Voorlopig Europees akkoord over Gigabit Infrastructure Act image

De Gigabit Infrastructure Act moet onder meer zorgen dat vergunningen in alle lidstaten makkelijker zijn te verkrijgen. Maar ook dat er meer juridische zekerheid is voor betrokken partijen, en dat er onder meer een minimale harmonisatie is. Zo bespreekt het wetsvoorstel ook de toegang tot fysieke infrastructuur in gebouwen. Denk daarbij onder meer aan appartementen.

Nog niet definitief

Maar het gaat nog niet om een wet. Op dit moment is er een akkoord tussen de Europese Raad, het Europees Parlement en de Europese Commissie. Maar de technische details moeten nog ingevuld worden. Midden februari moeten ook de lidstaten nog bevestigen en dan kan het later in het voorjaar gestemd worden. 18 maanden later gaat de GIA van kracht, zonder dat eerst nog een nationale omzetting nodig is.

Onder meer de hoeveelheid administratie en benodigde vergunningen moeten worden teruggedrongen. Dit moet de uitrol van glasvezelinfrastructuur vereenvoudigen en minder complex maken. De EU wil zo de uitrol en de beschikbaarheid van snel internet stimuleren.

Telecomlobby niet blij

Niet iedereen is even blij met de wetgeving. GSMA, de lobby van enkele grote operatoren, wees voor het akkoord al op mogelijk onbedoelde gevolgen. De lobbyorganisatie is van mening dat de nieuwe regels de telecomuitbaters benadeelt zonder voordelen rond administratieve vereenvoudiging. Ook bevatten ze volgens GSMA een ‘agressieve en ongerechtvaardigde prijsregulering op concurrerende markten voor communicatie binnen de EU, zonder enige effectbeoordeling of bewijs van marktfalen.’

Al verdient ook dat een korreltje zout. Zo zal de wetgeving mogelijk nadelig zijn voor sommige leden van de GSMA, hoofdzakelijk operatoren die intussen ervaring hebben met de aanleg van glasvezel en de complexe procedures daarbij. Voor hen betekent de wetgeving mogelijk dat ze sneller concurrentie krijgen van kleinere spelers.

In samenwerking met Data News