Witold Kepinski - 06 februari 2024

Eerste Kamer akkoord permanente instelling Adviescollege ICT-toetsing - AcICT

De Eerste Kamer is vandaag akkoord gegaan met de permanente instelling van het onafhankelijke Adviescollege ICT-toetsing (AcICT). Daarmee bekrachtigt de Eerste Kamer het wetsvoorstel dat in mei 2023 al door de Tweede Kamer werd aangenomen. Naar verwachting treedt de wet later dit jaar in werking.

Eerste Kamer akkoord permanente instelling Adviescollege ICT-toetsing - AcICT image

Het Adviescollege geeft adviezen over betere beheersing van grote ICT-projecten, over onderhoud en beheer en over doelmatige inrichting van informatiesystemen bij de uitvoering van beleid en regelgeving binnen de Rijksoverheid. Daarnaast speelt het AcICT een rol in kennisoverdracht en kennisbevordering over ICT-beheersing.

De Tweede Kamer heeft in de wet extra accent gelegd op het perspectief van de burger, de risico’s op het gebied van strategische digitale veiligheid en de ruimte om bij geautomatiseerde beslissingen maatwerk toe te passen.

Een goede ICT-beheersing binnen de Rijksoverheid blijft noodzakelijk door de toenemende afhankelijkheid van digitalisering. Met de permanente instelling kan het Adviescollege onafhankelijk blijven adviseren over de effectieve en efficiënte ICT-beheersing, zo meldt Adviescollege ICT-toetsing (AcICT).

Lees meer hier.

Darktrace BW 28-05 tm 18-06-2024 Zscaler BW 04-06 tm 18-06-2024
Darktrace BN en BW 04-06-2024 tm 18-06-2024