Wouter Hoeffnagel - 08 februari 2024

Negen op de tien CFO's wil meer AI-budget; GenAI krijgt de focus

Negen op de tien CFO's verwacht meer budget voor AI te hebben in 2024. Ruim zeven op de tien (71%) wil zijn AI-investeringen met 10% of meer verhogen ten opzichte van vorig jaar. Generatieve AI krijgt de focus; 81% verwacht meer uit te geven op dit gebied.

Negen op de tien CFO's wil meer AI-budget; GenAI krijgt de focus image

Dit blijkt uit onderzoek van Gartner onder 320 CFO's en senior financieel leiders. “Naarmate organisaties zich verder op het AI-pad begeven, moeten leidinggevenden het eens worden over hun uiteindelijke doelen voor het gebruik van deze technologie”, zegt Alexander Bant, hoofd onderzoek bij de Gartner Finance practice. “CFO’s moeten de hogere uitgaven aan AI aanvullen met kritische C-suite discussies over de AI-ambitie van de organisatie.”

Meer techbudget

Uit het rapport blijkt dat technologie bij budgetvergrotingen in 2024 de focus krijgt. 82% van de CFO's meldt meer budget vrij te willen maken voor tech dan vorig jaar. Gevraagd in welke technologie zij meer willen investeren

Geplande wijzigingen in AI-budgetten in 202

Bron: Gartner (februari 2024)

“Naarmate de uitgaven voor AI toenemen, spelen CFO’s een unieke rol bij het bepalen hoe dit de structuur van de financiële afdeling zal beïnvloeden, en – gezien hun holistische inzicht in de belangrijkste bedrijfswaardefactoren die deze technologie in gevaar kan brengen – bij het opzetten van een goed ondernemingsbreed bestuur dat een balans biedt tussen kansen en toezicht”, aldus Bant.

Samenwerken met de C-suite

Om ervoor te zorgen dat AI-gelden verstandig worden besteed, moeten CFO’s samenwerken met de C-suite om de visie van een organisatie op de technologie vast te stellen. “Het vaststellen van een AI-visie betekent uitzoeken of de organisatie AI gaat gebruiken voor het verbeteren van bestaande bedrijfsmodellen, of om verder te gaan en fundamenteel nieuwe modellen te creëren”, aldus Bant. “Bovendien betekent het beslissen of AI een interne operationele tool gaat zijn of iets dat voor externe klanten wordt gebruikt.”

Meer informatie is beschikbaar voor klanten van Gartner beschikbaar in het rapport 'The 2024 Budget Priorities for CFOs'. Voor niet-klanten deelt Gartner meer informatie in het webinar 'Executive Leaders, Determine the Opportunities and Risks of Generative AI'.

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024
Vertiv BN 01-07-2024 tm 05-08-2024