Witold Kepinski - 08 februari 2024

Duco neemt Antwerpse IDP scale-up Metamaze over

Duco, speler op het vlak van AI- gedreven data-automatisatie, kondigt de overname aan van het Antwerpse Metamaze, een snelgroeiende scale-up gespecialiseerd in ongestructureerde data-interpretatie en Intelligent Document Processing (IDP). Metamaze maakt daarvoor gebruik van AI en no-code technologie, waardoor handmatige verwerking van documenten sterk beperkt kan worden. Het bedrijf doet dat voor verschillende sectoren, maar had de afgelopen jaren een sterke focus op het bank- en verzekeringswezen.

Duco neemt Antwerpse IDP scale-up Metamaze over image

De meeste bedrijfsgegevens zijn namelijk niet georganiseerd, zitten in verschillende documentformaten zoals pdf's, e-mails, afbeeldingen, en zijn moeilijk te beheren, waardoor operationele en financiële teams vaak hun toevlucht nemen tot handmatige invoer. Dat doen ze bijvoorbeeld voor het verwerken van verzekeringsclaims, gestructureerde leningen of orders en vrachtbrieven. Het automatiseren van deze processen is al decennialang een ware strijd, waardoor werknemers in deze sectoren vaak voor veel repetitief en nutteloos werk kwamen te staan. Iets waar Metamaze voorheen al soelaas voor bood, maar dankzij de overname door Duco nog meer een antwoord op kan bieden. Dankzij deze acquisitie zullen beide bedrijven nu alle soorten data uit elk type document kunnen verwerken en de processen die daarbij komen kijken, kunnen automatiseren.

"Wij bij Duco hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar bedrijven in deze sector en zijn verheugd dat we in Metamaze een bedrijf gevonden hebben dat onze visie deelt over hoe software moet worden ontwikkeld – cloud-based, waarbij AI het zware werk doet en dat gericht is op het garanderen van een goede gebruikservaring voor de eindgebruiker, dankzij een no- code framework. Door Metamaze te combineren met onze bewezen enterprise-grade beveiliging en schaal, zijn we erin geslaagd om zelfs de meest veeleisende bedrijven snel en veilig te laten kennismaken met deze innovatie," zegt Christian Nentwich, oprichter van Duco.

"Het combineren van het vakmanschap en de expertise van Duco en Metamaze, verandert fundamenteel hoe bedrijven AI inzetten in hun processen. Onze klanten zijn nu in staat om zowel ongestructureerde als gestructureerde data samen te brengen in één enkel platform, en die te beheren gedurende het volledige verwerkingsproces. Ze kunnen point solutions (systemen die slechts één specifiek probleem oplossen, nvdr.) vermijden en heel wat tijd besparen dankzij automatisatie. Zo kan handmatige gegevensinvoer, gegevensvalidatie en reconciliatie overbodig worden gemaakt. Een ware revolutie voor sectoren zoals de post-trade operations in de financiële dienstverlening, die tot op vandaag ondergeautomatiseerd blijven. Het brengt ons een enorme stap verder in Duco's visie om de tijd die wordt besteed aan datagerelateerd werk in operationele en financiële teams met 90% te verminderen," voegt Michael Chin toe, die recent bij Duco aantrad als CEO.

"We hebben Metamaze opgericht om de gigantische en groeiende problematiek rond de verwerking van ongestructureerde data aan te pakken. De meeste IDP-platformen zijn beperkt doordat ze werken met vooraf ingestelde modellen, veelgebruikte documenttypes en vaste sets aan velden. We hebben Metamaze zo gebouwd dat het vandaag kan functioneren als een AI- aangestuurd, zelflerend platform dat elk document kan lezen en interpreteren, om er zo zelf informatie en gegevens uit te extraheren. Onze technologie kunnen embedden in een aanvullende data-automatisatietechnologie en die zo wereldwijd te kunnen laten schalen, is een enorm belangrijk doel voor ons geweest. We zijn enorm opgetogen dat we onze krachten kunnen bundelen met Duco, die onze visie deelt, en om zo Metamaze te laten groeien als een kernonderdeel van Duco's strategie," zegt Niels Van Weereld, CEO en bestuurslid van Metamaze.