Wouter Hoeffnagel - 13 februari 2024

'Grote bedrijven monitoren berichten van personeel op Teams, Slack en Zoom'

Diverse grote bedrijven in de Verenigde Staten (VS) maken gebruik van software van het bedrijf Aware voor het monitoren van medewerkers. Zij monitoren zo de activiteiten van medewerkers op diverse online diensten, waaronder Slack en Zoom. Onder meer diverse Amerikaanse partijen zetten de software naar verluid in, waaronder luchtvaartmaatschappij Delta, koffieketen Starbucks en winkelketen Walmart. Andere voorbeelden zijn Nestle en AstraZeneca.

'Grote bedrijven monitoren berichten van personeel op Teams, Slack en Zoom' image

Dit meldt CNBC. De werkgevers zetten naar verluid een analytics-tool van Aware in, die kunstmatige intelligentie (AI) gebruikt voor het monitoren van berichten die werknemers versturen op populaire diensten als Slack, Microsoft Teams en Zoom. Dit maakt het onder meer mogelijk het sentiment onder werknemers in realtime in kaart te brengen. Denk daarbij aan reacties van werknemers op aankondigingen vanuit het management. De tool kan echter ook worden ingezet om pestgedrag op de werkvloer tegen te gaan.

Aware biedt ook een tweede tool aan: eDiscovery. Dit is een tool die met behulp van AI het gedrag van werknemers analyseert en in kaart brengt in hoeverre zij een bedreiging vormen voor de organisatie. Aware stelt dat zijn softwaretools al zo'n 20 miljard interacties van ruim 3 miljoen werknemers hebben vastgelegd.