Witold Kepinski - 20 februari 2024

Gartner: AWS, Oracle, Google, Microsoft zijn toppers in Cloud DBMS markt

Amazon Web Services (AWS), Oracle, Google, Microsoft zijn de grootste leiders in Cloud DBMS markt, met AWS aan de top. Dit staat in de 2023 Gartner Magic Quadrant for Cloud Database Management Systems dat eind vorig jaar is gepubliceerd waarin 19 leveranciers zijn benoemd. Andere leiders zijn Alibaba Cloud, MongoDB, Databricks en Snowflake.

Gartner: AWS, Oracle, Google, Microsoft zijn toppers in Cloud DBMS markt image

InterSystems is de enige Challenger. Visionaries zijn SAP, IBM, Teradata, Cloudera, Redis en Neo4j.

Niche spelers zijn Cockroach Labs, EDB, Couchbase en Yugabyte.

Gartner definieert de markt voor clouddatabasemanagementsystemen (DBMS) als de markt voor softwareproducten die gegevens opslaan en manipuleren en die voornamelijk als software as a service (SaaS) in de cloud worden geleverd. "Cloud DBMS's kunnen optioneel on-premises of in hybride, multicloud- of intercloud-configuraties worden uitgevoerd. Ze kunnen worden gebruikt voor transactioneel werk en/of analytisch werk. Ze kunnen kenmerken hebben die hen in staat stellen deel te nemen aan een breder data-ecosysteem", aldus Gartner

"Met voortdurende innovatie en een grotere breedte en diepte van de functionaliteit blijft de markt voor clouddatabasebeheersystemen nieuwe zakelijke voordelen bieden", aldus Gartner. 

Gartner voorspelt verder:

'Tegen 2025 zal 90% van de nieuwe data- en analyse-implementaties plaatsvinden via een gevestigd data-ecosysteem, wat consolidatie op de data- en analysemarkt zal veroorzaken.

Tegen 2025 zal 55% van de IT data-ecosystemen adopteren, waardoor het leverancierslandschap met 40% wordt geconsolideerd, waardoor de kosten worden verlaagd en de keuze wordt beperkt.

In 2027 zal 75% van de DBMS-aankopen worden gedaan door domeinleiders uit de branche, tegen 55% in 2022.

Tegen 2027 zullen de wereldwijde uitgaven van ondernemingen aan infrastructuur as a service (IaaS) en platform as a service (PaaS) verdrievoudigen, vergeleken met de uitgaven in 2022, waardoor de vraag naar databaseplatform as a service (dbPaaS) zal toenemen.

Tegen 2027 zal het aanbod van relationele databasebeheersystemen (RDBMS) 80% van de praktische functionaliteit van hun NoSQL-concurrenten bevatten, tegen 60% in 2022.'

Lees alle details hier.