Witold Kepinski - 28 februari 2024

Vier nadelen van werken in de cloud

Overweeg je de overstap naar een cloudwerkplek? Terwijl de voordelen vaak benadrukt worden, is het cruciaal om ook de mogelijke nadelen te kennen. Dit schrijft Roel de Vroed, marketing medewerker bij nextstep24.nl.

Vier nadelen van werken in de cloud image

Deze introductie werpt een kritische blik op vier belangrijke uitdagingen, van afhankelijkheid van internetverbindingen tot het buiten het bedrijf opslaan van gegevens. Een gebalanceerde kijk op voor- en nadelen helpt bij het nemen van een weloverwogen beslissing in de wereld van cloud computing.

Nadelen van werken in de cloud zijn essentieel om te overwegen bij het verkennen van een cloudwerkplek. Hieronder worden de vier belangrijkste nadelen belicht:

1. AFHANKELIJKHEID VAN EEN STABIELE INTERNETVERBINDING:

Hoewel werken in de cloud flexibiliteit biedt, is het afhankelijk van een betrouwbare internetverbinding. Zonder een goede verbinding kunnen medewerkers niet inloggen op hun cloudwerkplek, wat de toegang tot bestanden en software belemmert. Het belang van een krachtige internetverbinding kan niet genoeg benadrukt worden, en het overwegen van redundante netwerkverbindingen is een aanrader om bedrijfscontinuïteit te waarborgen.

2. CLOUDOPSLAG BUITEN HET BEDRIJF:

Een nadeel van de cloud is dat de data wordt opgeslagen op servers van het externe ICT-bedrijf dat de cloudwerkplek levert. Dit betekent dat bedrijven minder controle hebben over hun IT-omgeving en beperkt inzicht hebben in updates en onderhoud. Sommigen ervaren dit als een verlies aan controle en overwegen daarom on-premise oplossingen. Het is een kwestie van afwegen welk niveau van controle past bij de behoeften van het bedrijf.

3. AFHANKELIJKHEID VAN CLOUDLEVERANCIER:

Bij werken in de cloud ligt het beheer van de werkplek in handen van de cloudleverancier. Dit maakt bedrijven afhankelijk van de betrouwbaarheid en continuïteit van de cloudprovider. Bij storingen of wijzigingen zijn bedrijven volledig afhankelijk van de dienstverlener. Het is cruciaal om vooraf de betrouwbaarheid en continuïteit van de cloudleverancier grondig te bespreken.

4. INCOMPATIBILITEIT VAN SOFTWARE MET DE CLOUD:

Een aanzienlijk nadeel is dat niet alle software geschikt is voor de cloud, ongeveer 5% ervan. Vooral programma's die werken met zware bestanden, zoals tekenprogramma's, ervaren vertraging en verminderde gebruiksvriendelijkheid in de cloud. Hoewel de meeste software kan worden geïntegreerd, is het essentieel om vooraf met de cloudleverancier te overleggen welke software geschikt is en welke niet.

Het begrijpen van deze nadelen is cruciaal bij het nemen van de beslissing om over te stappen naar een cloudwerkplek, zodat organisaties een weloverwogen keuze kunnen maken die past bij hun specifieke behoeften en prioriteiten.

Door: Roel de Vroed, marketing medewerker bij nextstep24.nl