Redactie - 28 februari 2024

Breton roept EU-lidstaten op tot snelheid met 5G-uitrol

Eurocommissaris voor de Interne Markt Thierry Breton stelt dat Europese spelers snelheid moeten maken met de uitrol van 5G. Daarbij pleit hij ook dat spectrum niet noodzakelijk naar de hoogste bieder moet gaan.

Breton roept EU-lidstaten op tot snelheid met 5G-uitrol image

Breton deed zijn uitspraken op het Mobile World Congress in Barcelona, waar hij onder meer voorstelde dat spectrum, de frequenties waar momenteel 4G, 5G en andere draadloze standaarden gebruik van mogen maken, niet altijd naar de hoogste bieder moet gaan, maar mogelijk ook naar de operator die belooft het snelst een netwerk uit te rollen.

Lagere inkomsten

Dat is een opmerkelijke trendwijziging met de afgelopen generaties. Maar de vraag is of zijn steun ook op nationale niveau’s wordt gesteund. Vandaag gaan de inkomsten uit spectrumlicenties naar de lidstaten, soms ook naar regionale deelstaten. Door lagere bieders met hogere beloftes voorrang te geven, riskeren lidstaten dus ook geld mis te lopen.

Tegelijk is een groot deel van de kostprijs van een telecomnetwerk afhankelijk van wat de prijs van het spectrum. Minder geld voor licenties, kan in dat opzicht meer geld voor een (snellere) uitrol betekenen. Breton laat in zijn speech ook vallen dat er vanuit de telecomsector tweehonderd miljard euro nodig zou zijn om het gat te overbruggen in de 5G-uitrol. De ambitie van Breton komt er op neer dat hij in heel Europa een vergelijkbaar beleid wil, en dat beleid moet steunen op een snel uitgerold en betaalbaar netwerk. De Eurocommissaris kijkt daarbij al meteen richting 6G. “We mogen niet hetzelfde scenario als met 5G tolereren, waar het proces na acht jaar nog steeds niet rond is.”

In samenwerking met Data News