Witold Kepinski - 01 maart 2024

HPE boekt minder omzet en winst in eerste kwartaal

Hewlett Packard Enterprise (HPE) heeft de financiële resultaten bekendgemaakt voor het eerste kwartaal dat eindigde op 31 januari 2024. De omzet bedraagt 6,8 miljard dollar, een daling van 14% ten opzichte van de periode vorig jaar in werkelijke dollars en in constante valuta. De nettowinst daalde van 501 naar 387 miljoen dollar.

HPE boekt minder omzet en winst in eerste kwartaal image

"HPE overtrof onze winstgevendheidsverwachtingen en zorgde voor een bijna recordgroei op jaarbasis van onze terugkerende omzet ondanks de tegenwind op de markt, wat de relevantie van onze strategie aantoont", aldus Antonio Neri (foto), president en CEO van Hewlett Packard Enterprise. "Ondanks een gemengd kwartaal blijf ik er alle vertrouwen in hebben dat onze focus op klantgerichte innovatie en ons trackrecord op het gebied van operationele discipline zal ons in staat stellen om te profiteren van de aanzienlijke marktkansen op het gebied van AI, maar ook in de cross-edge en hybride cloud, en om waarde te leveren aan onze aandeelhouders.”

“HPE zorgde in het eerste kwartaal voor een momentum in de omzetcijfers en brutomarges op jaarbasis, ondanks de uitdagingen die werden veroorzaakt door de verzwakking van de netwerkmarkt en de timing van GPU-deals”, aldus Marie Myers, executive vice president en CFO van Hewlett Packard Enterprise. De zakenwereld is sterk, we controleren wat we kunnen controleren en we zijn optimistisch over het behalen van sterke aandeelhoudersrendementen gedurende de rest van het boekjaar.”

Segmentresultaten eerste kwartaal boekjaar 2024

De serveromzet bedroeg 3,4 miljard dollar, een daling van 23% ten opzichte van de periode vorig jaar in werkelijke dollars en in constante valuta, met een operationele winstmarge van 11,4%, vergeleken met 15,7% ten opzichte van de periode vorig jaar. Het Server-bedrijfssegment combineert de eerder afzonderlijk gerapporteerde Compute- en HPC & AI-bedrijfssegmenten, met aanpassingen voor bepaalde productlijnen die nu in Hybrid Cloud worden gerapporteerd. Het samengevoegde Server-segment weerspiegelt nauwkeuriger de positie van HPE in de markt, evenals recente organisatorische en leiderschapsveranderingen die in het eerste kwartaal van FY24 werden geïmplementeerd.

De omzet van Intelligent Edge bedroeg 1,2 miljard dollar, een stijging van 3% ten opzichte van de periode vorig jaar in werkelijke dollars en 2% in constante valuta, met een operationele winstmarge van 29,4%, vergeleken met 19,4% in de periode vorig jaar.

De omzet uit hybride cloud bedroeg 1,2 miljard dollar, een daling van 10% ten opzichte van de periode vorig jaar in werkelijke dollars en in constante valuta, met een operationele winstmarge van 3,8%, vergeleken met 5,8% ten opzichte van de periode vorig jaar.

De opbrengsten uit Financial Services bedroegen 873 miljoen dollar, vlak ten opzichte van de periode vorig jaar in werkelijke dollars en 2% lager in constante valuta, met een operationele winstmarge van 8,5%, vergeleken met 7,2% ten opzichte van de periode vorig jaar. Netto portefeuillevermogen van 13,2 miljard dollar, een stijging van 0,3% ten opzichte van de periode vorig jaar in werkelijke dollars en een stijging van 0,7% bij constante valuta. Het bedrijf behaalde een rendement op eigen vermogen van 15,4%, een daling van 2,4 punten ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Dutch IT Partner Day 11 juni2024