Wouter Hoeffnagel - 07 maart 2024

Gartner: Lage betrokkenheid in financiële functie leidt tot hoger verloop

Leiden met dankbaarheid kan financieel leiders met een lage medewerkersbetrokkenheid helpen de situatie te verbeteren, stelt Gartner. De marktonderzoeker waarschuwt dat deze lage betrokkenheid in veel gevallen leidt tot een hoog personeelsverloop en ondermijnen de prioriteiten van de belangrijkste functies.

Gartner: Lage betrokkenheid in financiële functie leidt tot hoger verloop image

"De betrokkenheid van medewerkers op de financiële afdeling neigt onder het bedrijfsbrede gemiddelde te liggen, wat erop wijst dat de tactieken die door financiële leiders worden gebruikt om de betrokkenheid te stimuleren niet geheel succesvol zijn geweest", zegt Shannon Cole, senior director analist, research, bij de Gartner Finance-praktijk. "Een laag niveau van betrokkenheid brengt waarschijnlijk de prioriteiten van de CFO, die het veranderingsvermogen van financiële medewerkers vereisen, in gevaar."

Geen nieuwe goedkeuringen of budget nodig

"Financiële leiders die te maken hebben met problemen met de betrokkenheid van hun personeel moeten weten dat leidinggeven vanuit dankbaarheid een vaak over het hoofd geziene manier is om de betrokkenheid te verbeteren", zegt Rob O'Donohue, vice-president Analyst bij Gartner. “Beter nog: het ligt volledig in hun handen: er zijn geen nieuwe goedkeuringen of budget nodig.”

Gartner definieert betrokkenheid als de mate waarin werknemers in hun huidige baan zullen blijven en zich veel zullen inspannen. (zie figuur 1).

Figuur 1: Elementen van medewerkersbetrokkenheid

Bron: Gartner (maart 2024)

Leid met dankbaarheid om de betrokkenheid op de werkplek te verbeteren

Financiële leiders zouden moeten overwegen om kwesties op het gebied van medewerkersbetrokkenheid aan te pakken door zelf tonen van dankbaarheid, en door het bevorderen van een cultuur van dankbaarheid. "Niet alle dankbaarheidspraktijken werken echter", zegt O'Donohue. "Het zal als afvinkoefening slechts een beperkt voordeel bieden, en wanneer dankbaarheid wordt gegeven zonder specifiek of oprecht te zijn kan het als niet-authentiek worden ervaren en heeft het de neiging een negatieve invloed op het moreel te hebben."

Voor een succesvolle ‘Gratitude Attitude’ kunnen financiële leiders het peer-to-peer delen van dankbaar overwegen, stelt Gartner. Daarbij kunnen leiders de eerste vijf tot tien minuten van elke teamvergadering wijden aan de waardering van anderen. Leiders moeten/kunnen voorop gaan, maar de echte kracht zit volgens Gartner in teamleden die elkaar bedanken voor de steun die ze van elkaar ontvangen.

Financiële leiders kunnen hierbij ook inzetten op SMART:

  • Specifiek (welke kwaliteit de persoon heeft ingebracht, bijvoorbeeld humor voor het team/project, eerlijke feedback)
  • Meetbaar (extra uren werken, meer tickets sluiten, extra code schrijven, meer bugs oplossen)
  • Actief (doe het persoonlijk of via een videogesprek)
  • Relevant (leg uit welke impact het had op het succes van de groep of het team en, nog belangrijker, waarom het een geweldige cultuur in stand hield)
  • Op tijd (doe het onmiddellijk, indien mogelijk).

Meer informatie is beschikbaar voor klanten van Gartner in de rapporten 'CFO's Guide to the 2023 Finance Talent Labour Market' en 'Quick Answer: How Can Executives Use Gratitude to Improve Workplace Well-Being and Engagement'. Niet-klanten kunnen meer lezen in het gratis rapport 'Help Digital Talent Fit into Finance'.