Wouter Hoeffnagel - 11 maart 2024

Openbare aanklagers VS willen dat Meta meer doet tegen identiteitsfraude

Eenenveertig procureurs-generaal roepen Meta in een brief op iets te doen tegen de veelvuldige gevallen van identiteitsfraude op Facebook en Instagram. Ze zijn het zat om als ‘klantenservice’ voor de platformen te moeten optreden.

Openbare aanklagers VS willen dat Meta meer doet tegen identiteitsfraude image

De openbare aanklagers, onder leiding van de New Yorkse procureur-generaal Letitia James, richten hun brief aan de advocaat van Meta. Ze eisen dat het bedrijf onmiddellijk actie neemt tegen de voortdurende gevallen van account-overnames, waarbij slachtoffers vaak ook voor duizenden dollars worden opgelicht. Ze merken op dat de zaken een flink beslag legt op overheidsfondsen, en dat het bedrijf niets doet met klachten van gedupeerden.

'Een goede investering in respons en mitigatie is verplicht'

Accountovernames kunnen het gevolg zijn van phishing, maar ook van andere, meer geavanceerde en gerichte technieken. Als een aanvaller eenmaal toegang heeft tot een account, kan de eigenaar eenvoudig worden geblokkeerd door wachtwoorden en contactgegevens te wijzigen. Privéberichten en persoonlijke informatie liggen voor het grijpen voor allerlei kwade bedoelingen, variërend van imitatie en fraude tot het verspreiden van verkeerde informatie.

"We weigeren te fungeren als vertegenwoordigers van de klantenservice van uw bedrijf", merken de functionarissen in hun schrijven. “Een goede investering in respons en mitigatie is verplicht."

Identiteitsfraude

"Als je sociale media-account wordt overgenomen door een oplichter, kan het voelen alsof iemand je huis binnensluipt en alle sloten verandert", aldus James in een verklaring. "Sociale media is de manier waarop miljoenen Amerikanen in contact komen met familie, vrienden en mensen in hun omgeving en de wereld. Dat Meta er niet in slaagt om gebruikers goed te beschermen tegen oplichters die proberen accounts te kapen en rechtmatige eigenaars buiten te sluiten, is onaanvaardbaar." Volgens cijfers van haar kantoor in New York zou het aantal klachten tussen 2019 en 2023 zijn vertienvoudigd. Ook andere Amerikaanse staten zagen vergelijkbare stijgingen.

Een woordvoerder van Meta reageert dat het bedrijf al veel investeert in zijn handhaving- en beoordelingsteams, en ‘gespecialiseerde detectiemiddelen heeft om gecompromitteerde accounts en andere frauduleuze activiteiten te identificeren’.

In samenwerking met Data News

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei