Redactie - 13 maart 2024

Alternatieve operatoren: Meer concurrentie nodig op Europese telecommarkt

Ecta, de lobby van alternatieve telecomspelers, heeft een eisenpakket op tafel gelegd voor Europees telecombeleid na de verkiezingen. Het wil onder meer dat de verdeling van 5G-spectrum in Europa geharmoniseerd verloopt.

Alternatieve operatoren: Meer concurrentie nodig op Europese telecommarkt image

Ecta telt onder meer Eurofiber, Colt, Huawei en Sky onder haar leden. De organisatie is de tegenhanger van Etno, de telecomvereniging die doorgaans de traditionele spelers vertegenwoordigt.

Europese regels aanpassen

In een manifest pleit de organisatie er voor om een aantal Europese regels aan te passen om voor meer concurrentie te zorgen. De timing is niet toevallig: met de Europese verkiezingen voor de boeg is het een uitgelezen moment voor sectorspelers om hun wensen duidelijk te maken.

De organisatie wil onder meer betere regels voor investeringen in telecomnetwerken. Het is daarbij vrij positief over de huidige aanpak, maar merkt op dat er ook ruimte is voor verbeteringen. Rond toegang tot netwerken wil het stabiele prijzen voor koper (het huidige, trage, VDSL-netwerk), en duidelijke communicatie over de uitfasering daarvan. Maar ook een ‘level playing field’ voor alternatieve operatoren om naar glasvezel over te stappen.

Daarmee bedoelt het vooral dat als een grote speler glasvezel aanlegt, dat een alternatieve operator daar gebruik van kan maken.

5G

Rond spectrum wil Ecta dat het proces om frequenties toe te wijzen meer geharmoniseerd gebeurt, met een prioriteit voor snelle uitrol, ten opzichte van wie het meeste geld wil betalen. Ook wil het dat de 600 MHz band kan worden gebruikt samen met extra mid-band spectrum. Ook het regulatorisch kader moet meer voorwaarden krijgen, onder meer ten voordele van nieuwkomers, en een harmonisatie van de stralingsnormen.

Die passage is opmerkelijk want op MWC pleitte Eurocommissaris Thierry Breton er al voor om toekomstige spectrumveilingen te koppelen aan beloftes rond uitrol. De vraag is wel hoe blij nationale overheden daarmee zijn, want de kans is groot dat ze dan minder geld zullen ophalen. Ook rond stralingsnormen is ons land een toonbeeld van fragmentatie, want naast de Europese normen zijn er in ons land andere normen, maar ook andere berekenwijzen voor Vlaanderen, Wallonië en Brussel.

Cloud

Rond cloud computing pleit Ecta er vooral voor dat het zwaartepunt niet bij een handvol niet-Europese spelers (lees: Azure, AWS, Google Cloud, Oracle…) zit. Het wil meer concurrentie en stelt een ‘Buy European Tech Act’ voor waarbij aanbestedingsprocedures meer aandacht moeten hebben voor clouddiensten die in Europa waarde en jobs opleveren. Ook wil het meer maatregelen om data over te dragen naar nieuwe diensten.

In samenwerking met Data News