14 maart 2024

Stijgende cloud-kosten leiden tot meer vraag naar gemengde IT-infrastructuur

Meer dan 80% van de organisaties maakt zich zorgen over de kosten van cloud computing. Met steeds meer data, meer vraag naar digitalisering en uitdagende economische ontwikkelingen, maakt meer dan een kwart van de zakelijke leiders zich grote zorgen over cloud-kosten in relatie tot hun IT-budget voor het komende jaar, zo blijkt uit het vijfde jaarlijkse Enterprise Cloud Index (ECI)-rapport. Naast de druk op het budget geven CIO's en CTO's in het ECI-rapport aan dat de druk op duurzaamheid, cyberbeveiliging en talent toeneemt.

Stijgende cloud-kosten leiden tot meer vraag naar gemengde IT-infrastructuur image

Meer dan de helft (55%) van de business technology-leiders geeft aan dat het verkrijgen van beter inzicht in cloud-verbruik en -kosten een strategische noodzaak is voor het komende jaar. 52% is van plan om verspilling in de cloud te minimaliseren. 51% gaat applicaties verplaatsen naar verschillende public cloud-diensten om kosten te besparen. “Ze proberen de eenvoudigste manier te vinden om functionaliteit te bieden of de productiviteit van medewerkers te verhogen”, zegt Sammy Zoghlami, SVP EMEA van Nutanix. Uit het ECI-rapport blijkt niet alleen dat organisaties andere cloud-diensten overwegen, maar 46% van de ondervraagden is ook van plan om sommige applicaties te verplaatsen naar on-premises datacenters om de cloud-kosten te beperken. “Klanten maken een afweging tussen de investeringen die ze doen en de investeringen die ze al hebben gedaan”, zegt Zoghlami over de manier waarop CIO's het tempo van digitale transformatie proberen bij te benen en tegelijkertijd de kosten proberen te beheersen.

Zoghlami's punt over het voortzetten van de digitale transformatie-agenda wordt bevestigd door de bevindingen van het ECI-onderzoek. Respondenten zullen naar verwachting de komende vijf jaar een toenemend aantal nieuwe applicaties leveren, die allemaal meer data genereren. Als gevolg hiervan zijn CIO's en CTO's op zoek naar de meest efficiënte manieren om deze nieuwe applicaties en de gegevens die ze genereren, te hosten.

De toenemende vraag naar data heeft invloed op beslissingen over infrastructuur, omdat organisaties prioriteit geven aan databeveiliging, -herstel, -soevereiniteit en -distributie. Uit het ECI-rapport blijkt dat 38% prioriteit geeft aan databeveiliging, terwijl herstel voor 32% een prioriteit is en soevereiniteit voor 30%. Voor de leiders zelf is de zichtbaarheid een uitdaging; slechts 40% van de respondenten heeft volledig inzicht in waar hun data zich bevindt, maar 94% zegt dat volledige zichtbaarheid belangrijk is. Interessant genoeg, en misschien gedreven door de compliance-eisen van de General Data Protection Regulation (GDPR), hadden respondenten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) meer vertrouwen in hun inzicht in data binnen diverse omgevingen dan hun collega's in Noord- en Zuid-Amerika.

Het belang van duurzaamheid

Uit het vijfde jaarlijkse Enterprise Cloud Index-rapport blijkt dat ook de klimaatproblemen de resultaten van dit jaar aanzienlijk hebben beïnvloed: 92% van de respondenten is het ermee eens dat duurzaamheid belangrijker is voor hun organisatie dan een jaar geleden. Respondenten gaven aan dat dit komt door meer plannen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, ook wel het nieuwe ESG principe genoemd (Environment, Social and Governance).

Met het toegenomen aantal ESG-initiatieven binnen organisaties is het niet verrassend dat 86% van de leiders aangeeft dat het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen van het bedrijf een uitdaging is. Interessant is dat - ondanks de hoge energieprijzen en stijgende inflatie - 46% van de organisaties de energiekosten noemt als drijfveer voor hun duurzaamheidsinitiatief. Slechts 35% noemt wetgeving als drijfveer.

Veiligheid en talent

“De toenemende diversiteit in de cloud zorgt voor een enorme complexiteit in het beheren van data in heterogene cloud-omgevingen in een tijd waarin er een tekort is aan IT-vaardigheden”, aldus het ECI-rapport. Leiders in alle regio's worstelen met een wereldwijd tekort aan vaardigheden, wat een obstakel vormt voor organisaties om hun clouds effectief te beheren. Meer dan 40% van de respondenten vindt het een uitdaging om high-performance workloads, zoals data analytics, te beheren.

88% van de respondenten zei dat compliance, data privacy en beveiliging van gegevens een probleem was voor de huidige IT-infrastructuur van de organisatie. 42% zei dat het beschermen van het bedrijf tegen ransomware en malware een uitdaging was. De bescherming van het bedrijf en zijn data was voor 46% van de respondenten de reden om over te stappen naar een andere infrastructuur-provider.

Cyberbeveiliging blijft een grote zorg: 93% geeft aan dat hun organisatie betere bescherming nodig heeft tegen ransomware en malware. Dit is een terugkerende trend: “Gegevensbeveiliging en gerelateerde backup-, compliance-, governance- en soevereiniteit-functies behoren al vijf jaar tot de belangrijkste drijfveren voor investeringen in IT-infrastructuur en de grootste uitdagingen op het gebied van IT-beheer in de vijf jaar dat het ECI-onderzoek wordt uitgevoerd.”

Gemengde infrastructuur

Geconfronteerd met stijgende kosten, beveiliging, een tekort aan personeel en duurzaamheidseisen, is er een significante verandering in de houding van leiders ten opzichte van de levering en het gebruik van cloud-infrastructuur. Ondanks kosten- en complexiteitsproblemen heeft 99% van de respondenten het afgelopen jaar ten minste één applicatie verplaatst naar een andere infrastructuur. Het ECI-rapport constateert een opmerkelijke toename in het gebruik van on-premises, gehoste, edge en public cloud-omgevingen. Meer dan de helft (60%) van de IT-afdelingen gebruikt een gemengde infrastructuur en deze mix zal naar verwachting groeien tot 74%. Toch is 86% van de CIO's het ermee eens dat het verplaatsen van applicaties kosten- en complexiteitsrisico’s met zich meebrengt.

De afhankelijkheid van datacenters op locatie blijft met 24% van de respondenten laag, slechts 22% vertrouwt op een mix van datacenters op locatie en gehoste datacenters. “Terwijl hybride multicloud - of het gebruik van een private cloud gecombineerd met meerdere public clouds - momenteel door 12% van de respondenten wordt gebruikt, zal dit percentage naar verwachting binnen een jaar naar meer dan een derde (38%) stijgen”, aldus het rapport.

Bij het kiezen van de juiste mix van cloud-infrastructuur voor de organisatie vertellen leiders in het ECI-rapport dat cyberveiligheid, dataherstel en datasoevereiniteit hun belangrijkste beslissingscriteria zijn. “De mogelijkheid om applicaties eenvoudig te verplaatsen naar de public cloud speelde echter een iets grotere rol in de besluitvorming dan applicatievereisten en kosten toen respondenten werd gevraagd om hun top drie infrastructuurcriteria te rangschikken.”

Portabiliteit van applicaties

“Bij de selectie van één doorslaggevend beslissingscriterium kwam de mogelijkheid om bestaande applicaties eenvoudig te verplaatsen naar de public cloud naar voren”, aldus het rapport. CIO's verlangen naar flexibiliteit in het licht van de hierboven beschreven uitdagingen. Gevraagd om te reageren op de bevindingen van het ECI-rapport, zegt Zoghlami: “Wat we zien is een continue wens om workloads te verplaatsen, of dat nu is vanwege de kosten, security of datasoevereiniteit, men zoekt naar overzichtelijke controle over de data waar die zich ook bevinden.”

Volgens het ECI-rapport is het positief dat de interoperabiliteit verbetert: slechts 8% van de respondenten noemt beperkingen in hun plannen. Meer dan de helft van de organisaties heeft nu Hyperconverged Infrastructure (HCI) ingezet.

Een grotere vraag naar portabiliteit van workloads leidt ertoe dat 94% van de organisaties aangeeft dat ze baat zouden hebben bij één locatie om applicaties en data in verschillende clouds te beheren.

De kosten van cloud computing vormen een groeiend punt van zorg. Om de kosten te beheersen, moeten IT beheerders de cloudconsumptie binnen de organisatie kunnen bekijken en beheren. Met een vereenvoudigde manier om het cloud landschap te beheren kunnen IT beheerders de mogelijkheden overzien om kosten te verlagen, duurzaamheid te verhogen en een veilige en responsieve dienst te leveren. Dit alles met behoud van controle over eigen bedrijfsgegevens en applicaties waar deze zich ook bevinden.

Door: Sander Scholten, Sales Director Netherlands bij Nutanix