Wouter Hoeffnagel - 14 maart 2024

Fors meer aandacht op darkweb voor beïnvloeden van verkiezingen

Op het darkweb is een forse stijging te zien van posts omtrent het verstoren van verkiezingen. Het overgrote deel van deze posts zijn gerelateerd aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen en in het Russische geschreven.

Fors meer aandacht op darkweb voor beïnvloeden van verkiezingen image

Dit melden analisten van NordVPN aan Newsweek. In 2022 zijn in totaal 26 discussies ontdekt op verborgen fora op het darkweb gerelateerd aan het verstoren van verkiezigen. In 2023 gaat het om 101 discussies, waarmee het aantal bijna is verviervoudigd. In januari en februari van dit jaar zijn al 35 van dergelijke discussies geïdentificeerd.

GenAI vereenvoudigt creatie van overtuigende desinformatie

NordVPN merkt daarbij op dat dergelijke discussies niet altijd hoeven te betekenen dat partijen daadwerkelijke de verkiezingen zullen proberen te beïnvloeden. Bijvoorbeeld via cyberaanvallen of beïnvloedingscampagnes. Wel wijst het op de opkomst van generatieve AI, wat de creatie van overtuigende desinformatie vereenvoudigt.

Buitenlands inmenging in verkiezingen is een onderwerp dat veel aandacht krijgt nadat bleek Russische pogingen zijn ontdekt om de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 te beïnvloeden. Zo werden onder meer documenten van het Democratic National Committee gestolen en gepubliceerd. Denk echter ook aan campagnes op social media bedoeld om Donald Trump in een positiever daglicht te zetten dan zijn toenmalige rivaal Hillary Clinton.