Wouter Hoeffnagel - 14 maart 2024

Ex-minister van Financiën Mnuchin stelt team samen voor overname TikTok

Steven Mnuchin, voormalig minister van Financiën van de Verenigde Staten (VS) en tegenwoordig topman van investeringsmaatschappij Liberty Strategic Capital, overweegt een overnamebod uit te brengen op TikTok. Mnuchin meldt een team van investeerders samen te stellen om een overname van het social media-platform mogelijk te maken.

Ex-minister van Financiën Mnuchin stelt team samen voor overname TikTok image

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is deze week akkoord gegaan met een wetsvoorstel dat het aanbieden, onderhouden of bijwerken verbiedt van een app die onder beheer staat van een 'buitenlandse tegenstander' indien deze app een bepaalde hoeveelheid gebruikte overschrijdt. TikTok wordt daarbij in het wetsvoorstel expliciet genoemd. Indien ook het Amerikaanse Senaat akkoord gaat, krijgt ByteDance 165 dagen de tijd TikTok af te stoten om een verbod in de VS te voorkomen.

Team van Amerikaanse investeerders

Mnuchin uit dus nu zijn interesse in een overname van het platform. Hij wil hiervoor een team van Amerikaanse investeerders samenstellen. Geen van de betrokken partijen zou daarbij meer dan 10% van TIkTok in handen krijgen. Mnuchin wil vooralsnog geen namen noemen van investeerders.

De kans lijkt overigens klein dat de Chinese overheid akkoord gaat met een dergelijke deal; het heeft TikTok eerder als 'gevoelige technologie' gekenmerkt. Chinese ambtenaren hebben eerder al laten weten dat een gedwongen verkoop waarbij TikTok in handen komt van een buitenlandse eigenaar wordt geblokkeerd.

Mnuchin lijkt hier echter omheen te willen werken en aan te sturen op een overname van TikTok zonder overdracht van de broncode. Het is echter onduidelijk of de Chinese overheid met een dergelijke deal wel akkoord gaat.

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei