Witold Kepinski - 20 maart 2024

Lilac sluit zich aan bij Databricks

Databricks kondigt de overname aan van Lilac, een schaalbare, gebruiksvriendelijke tool die datawetenschappers helpt bij het verkennen, clusteren en analyseren van tekstdatasets.

Lilac sluit zich aan bij Databricks image

De focus van Lilac ligt op generatieve AI (GenAI) en kan worden gebruikt voor diverse toepassingen, van het evalueren van de output van grote taalmodellen (LLM's) tot het begrijpen en voorbereiden van ongestructureerde datasets voor modeltraining.

De integratie van Lilac in Databricks zal klanten helpen:

  • De ontwikkeling van GenAI-applicaties van productiekwaliteit te versnellen.
  • Gebruik te maken van hun eigen bedrijfsgegevens.
  • De complexiteit van het analyseren van ongestructureerde tekstgegevens te verminderen.

Gegevens zijn cruciaal voor GenAI-systemen, of het nu gaat om het voorbereiden van datasets, evalueren van modeluitvoer of filteren van Retrieval-Augmented Generation (RAG)-gegevens. Het verkennen en begrijpen van deze datasets is van essentieel belang voor het bouwen van hoogwaardige GenAI-apps.

Echter, het analyseren van ongestructureerde tekstgegevens kan omslachtig en moeilijk zijn. Traditionele methoden zijn tijdrovend, arbeidsintensief en missen schaalbaarheid.

Lilac biedt een oplossing:

  • Schaalbare, gebruiksvriendelijke tool voor het verkennen van tekstdatasets.
  • Intuïtieve gebruikersinterface met AI-verbeterde functies.
  • Mogelijkheden om datacategorieën af te leiden, datasets te analyseren op bias of toxiciteit, en data voor te bereiden voor RAG.

Door Lilac te integreren, helpt Databricks datawetenschappers en AI-onderzoekers om de kracht van GenAI te ontsluiten en innovatieve applicaties te bouwen.

Matei Zaharia, medeoprichter en CEO van Databricks: "Lilac is een waardevolle toevoeging aan ons platform. Door Lilac te integreren, kunnen we onze klanten een end-to-end oplossing bieden voor het ontwikkelen en implementeren van GenAI-applicaties."

Naveen Rao, medeoprichter en CTO van Databricks: "Lilac maakt het analyseren van ongestructureerde data eenvoudiger en toegankelijker. Dit helpt datawetenschappers om sneller en efficiënter te werken."

Jonathan Frankle, medeoprichter en CEO van Lilac: "We zijn verheugd om ons bij Databricks te voegen. We delen de visie van Databricks om AI toegankelijk te maken voor iedereen, en we geloven dat onze technologie een belangrijke rol kan spelen in het realiseren van die visie."