Redactie - 21 maart 2024

Contentcreators moeten op YouTube AI-gegenereerde content voortaan markeren

Wie een video op YouTube zet, moet voortaan verplicht signaleren wanneer het om AI-gegenereerde inhoud gaat. Kijkers zullen die melding ook te zien krijgen.

Contentcreators moeten op YouTube AI-gegenereerde content voortaan markeren image

De beleidswijziging is geen verrassing. Eind vorig jaar al liet de site verstaan dat het verplicht zou worden om dit te melden. Het wil zo voor meer transparantie zorgen, zodat kijkers beseffen of ze naar echte of door AI nagemaakte beelden kijken.

Alleen voor realistische beelden

Er is wel enige nuance: zo gaat het expliciet om realistisch ogende beelden die kunnen verward worden voor echte beelden. Een fragment uit Star Wars met special effects valt daar bijvoorbeeld niet onder.

Voorbeelden die er wel onder vallen zijn bijvoorbeeld een bestaand gebouw dat met behulp van AI in brand lijkt te staan, of een landschap dat werd aangepast. Beelden met het gezicht of de stem van een echte persoon nagemaakt door AI moeten ook aangeduid worden, net zoals realistische scenes van fictieve omgevingen. Google noemt hier onder meer ‘een tornado die naar een echte stad opschuift’

Uploaders zullen in de komende weken de optie zien waar ze bij het uploaden AI-inhoud kunnen aanduiden.

In samenwerking met Data News