Wouter Hoeffnagel - 21 maart 2024

Meer techbedrijven tegen Apple's plannen voor meer betaalsystemen in App Store

Apple kan op steeds meer weerstand rekenen tegen zijn plannen voor het toelaten van alternatieve betaaldiensten in zijn App Store. Het bedrijf wil hiermee gehoor geven aan een eerder oordeel van een rechtbank, die stelt dat Apple zijn appwinkel meer moeten openstellen voor andere betaalverwerkers. Een flink aantal techbedrijven is echter kritisch op de wijzigingen van Apple.

Meer techbedrijven tegen Apple's plannen voor meer betaalsystemen in App Store image

Wie in-app aankopen wilde aanbieden via apps die in App Store zijn aangeboden, moest hiervoor in het verleden gebruikmaken van Apple's eigen betaalsysteem. Een rechtbank in het Amerikaanse Oakland oordeelde echter in 2021 dat deze werkwijze in strijd is met de wet en dwingt Apple ook alternatieve betaalsystemen toe te laten.

Apple wil daarom ontwikkelaars de mogelijkheid bieden klanten naar alternatieve betaalmethoden buiten de App Store te verwijzen. Diverse techbedrijven zijn echter niet blij met de voorwaarden die Apple hieraan stelt; onder meer Meta, Microsoft, Tinder-moederbedrijf Match en X keren zich tegen de werkwijze van Apple. Zij claimen dat het techberijven hen hiermee te veel beperkt. Het plan zou daardoor niet in lijn zijn met het vonnis. Zij vragen de rechtbank in Oakland daarom het plan af te wijzen.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Dutch IT Partner Day 11 juni2024