Redactie - 21 maart 2024

Microsoft en Amazon stoppen alle cloud services in Rusland

Microsoft heeft aangekondigd dat het per 20 maart 2024 is gestopt met het aanbieden van (Azure) clouddiensten in Rusland. Dit is een gevolg van de sancties die de Europese Unie heeft opgelegd aan Rusland vanwege de invasie in Oekraïne. Naar verluidt zou ook Amazon Web Services (AWS) stoppen met zijn aanbod in Rusland. De sanctie die tot deze verandering heeft geleid is het twaalfde pakket EU-sancties, EU 833/2014, dat op 18 december 2023 werd gepubliceerd en op 20 maart 2024 in werking treedt.

Microsoft en Amazon stoppen alle cloud services in Rusland image

Het Russische IT-bedrijf Softline heeft klanten gewaarschuwd voor de opschorting van de clouddiensten van Microsoft en heeft een Telegram-kanaal opgezet om met klanten te communiceren. Softline verwacht dat Amazon en Google soortgelijke stappen zullen ondernemen vanwege de sancties:

Softline meldt: 'Namens Softline Group of Companies bevestigen we de ontvangst van officiële informatie van Microsoft en Amazon over de opschorting van de toegang tot cloudproducten in Rusland vanaf 20 maart 2024. In dit verband waarschuwt Softline Group of Companies voor mogelijke functionele beperkingen in de werking van cloudproducten en -diensten van Microsoft, Amazon en Google. Volgens brieven van auteursrechthouders wordt vanaf deze datum de toegang tot cloudproducten, zoals (inclusief maar niet beperkt tot): Power BI, Dynamics CRM en andere stopgezet. We verwachten dat de opschorting ook gevolgen zal hebben voor cloudoplossingen die deze producten bevatten.

Deze beperkingen met betrekking tot Rusland worden gedefinieerd door het zogenaamde “12-pakket van sancties van de Europese Unie” van 19 december 2023, dat het aanbod van business intelligence (BI), Customer Relationship Management (CRM) en andere producten beperkt tot Rusland.

Voor Russische bedrijven betekent dit dat het vanaf 20 maart 2024 onmogelijk zal zijn om deze producten te gebruiken of toegang te krijgen tot de gegevens die ze bevatten. Volgens brieven van auteursrechthouders zullen deze producten niet meer beschikbaar zijn voor Russische klanten vanwege de vereisten van de nieuwe bepalingen van EU-verordening 833/2014, die beperkingen oplegt aan de levering van verschillende soorten software aan Rusland. Het is belangrijk op te merken dat we kunnen praten over alle cloudproducten van Microsoft, Amazon en Google, waarvan auteursrechthouders bepalen dat ze niet mogen worden geleverd aan de Russische Federatie in overeenstemming met de vereisten van de bovenstaande regelgeving.

Om volledig of gedeeltelijk verlies van informatie te voorkomen, raadt Softline Group of Companies aan dat alle bedrijven zo snel mogelijk een back-up maken van gegevens die verband houden met alle Microsoft-, Amazon- en Google-cloudproducten.'

Microsoft niet de eerste

Microsoft is niet het eerste technologiebedrijf dat stopt met activiteiten in Rusland. In maart 2022 kondigde Microsoft al aan dat het zou stoppen met de verkoop van producten en diensten in Rusland. In augustus 2023 stopte het bedrijf ook met het verlengen van Microsoft 365-abonnementen in Rusland.

Gevolgen voor Russische bedrijven

De stopzetting van de clouddiensten van Microsoft zal een grote impact hebben op Russische bedrijven die deze diensten gebruiken. Deze bedrijven zullen nu op zoek moeten gaan naar alternatieve cloudproviders.

Bedrijven blijven ondanks risico's betalen voor Microsoft-diensten

De algemeen directeur van het Russische IT-bedrijf Basalt SPO, Alexei Smirnov, zei in een interview met RBC Rusland dat veel Russische bedrijven ondanks de risico's blijven betalen voor Microsoft-diensten. Smirnov zei dat dit komt omdat er geen goede alternatieven zijn voor de diensten van Microsoft.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024