Redactie - 22 maart 2024

Gerucht: 'GPT-5 is deze zomer beschikbaar'

Er zijn sterke geruchten dat OpenAI deze zomer de volgende grote versie van ChatGPT uitbrengt. CEO Sam Altman spreekt van een grote update, zonder dat expliciet zo te benoemen.

Gerucht: 'GPT-5 is deze zomer beschikbaar' image

Wie vandaag de gratis versie van OpenAI gebruikt werkt op GPT-3.5. In Bing is dat GPT-4, dat in maart 2023 uitkwam. De significante verbeteringen in de tekstgenerator doen mensen al lange tijd vragen wanneer versie 5 zou verschijnen.

'Fundamenteel beter'

Volgens Business Insider is dat ‘medio 2024’. Het baseert zich op twee bronnen dicht bij het bedrijf. Zo zouden zakelijke klanten recent twee demo’s hebben gekregen van GPT-5 en gerelateerde aanpassingen. Een CEO die de demo zag omschrijft de versie als ‘fundamenteel beter’, met onder meer AI agents om taken te automatiseren.

Bij OpenAI zelf wil men niets concreet kwijt over de komende versie. Tegenover Ars Technica verwijt het bedrijf wel naar een recente podcast van Lex Fridman waar CEO Sam Altman aanwezig was. De bewuste passage hoor je op 1 uur 6 minuten en 13 seconden.

Daar werd de vraag ook gesteld en sprak Altman van een ‘ongelooflijk nieuw model dit jaar’, waarbij hij zei dat de exacte naamgeving niet vast stond. Dat lijkt te suggereren dat ChatGPT een stevige upgrade zal krijgen, maar dat het nog niet definitief is of dat GPT-5 of een andere naam zal krijgen.

In samenwerking met Data News