Witold Kepinski - 25 maart 2024

Nederland krijgt rekentijd op Europa’s krachtigste supercomputer LUMI

De komende vier jaar krijgt Nederland de beschikking over capaciteit op LUMI, de krachtigste supercomputer van Europa. SURF faciliteert de toegang tot LUMI en begeleidt de rekentijdaanvragen in samenwerking met NWO, de belangrijkste Nederlandse wetenschapsfinancier.

Nederland krijgt rekentijd op Europa’s krachtigste supercomputer LUMI image

Nederland trad op 19 maart 2024 toe als nieuw lid van het LUMI-consortium, de beheerder van de supercomputer, en krijgt daarmee een eigen aandeel in LUMI. Onderzoekers die gebruik willen maken van rekentijd op LUMI kunnen zich vanaf april melden bij SURF.

Vraag naar rekenkracht groeit exponentieel

SURF is blij met de uitbreiding van rekentijdmogelijkheden op de LUMI-supercomputer. De vraag naar rekentijd vanuit de onderzoekswereld stijgt namelijk veel sneller dan SURF kan faciliteren. Dat komt doordat het wetenschappelijk onderzoek steeds meer grootschalige reken- en datafaciliteiten nodig heeft, bijvoorbeeld voor instrumenten als telescopen, satellieten en netwerken van sensoren. Vanwege de ongekend grote computer- en AI-resources van LUMI kan SURF nu meer rekentijdaanvragen toekennen van onderzoekers in de academische wereld. Tegelijkertijd is deze uitbreiding niet genoeg en blijft SURF zich inzetten voor meer rekentijd en onderzoeksfaciliteiten.

LUMI, Europa's krachtigste supercomputer

LUMI is een HPE Cray EX-systeem met een duurzame rekenkracht van 380 petaflop per seconde. Daarmee is het een van de meest toonaangevende platforms voor kunstmatige intelligentie ter wereld. Van alle supercomputers wereldwijd staat LUMI op de vijfde plaats. Van alle ‘groene’ supercomputers ter wereld staat LUMI op de zevende plaats.

SURF faciliteert de toegang tot rekentijd op LUMI vanuit Nederland in samenwerking met NWO. SURF en NWO doen hetzelfde voor onderzoekers die rekentijd aanvragen op onze eigen Nationale Supercomputer Snellius. Daarnaast biedt SURF verschillende andere mogelijkheden voor onderzoekers bij het organiseren, opslaan, bewaren en delen van gegevens.

Nederland digitale koploper

Kimmo Koski, Managing Director van CSC, het IT Center for Science, zei over de toetreding van Nederland tot het LUMI-consortium: "Met veel plezier verwelkomt het LUMI-consortium Nederland als nieuw lid. Voor de landen van het LUMI-consortium is Nederland al lange tijd een vertrouwde partner op het gebied van High Performance Computing en datamanagement. Daarnaast is Nederland een innovatieve kenniseconomie en digitale koploper. Dit brengt waardevolle inzichten en competenties naar het consortium. Samen kunnen we nog meer state-of-the-art High Performance Computing en AI-capaciteit creëren om complexe onderzoeksvragen te beantwoorden en industriële topkwaliteit te stimuleren."

Naast Nederland zijn nog tien andere landen lid van het LUMI-consortium: Finland, België, Tsjechië, Denemarken, Estland, IJsland, Noorwegen, Polen, Zweden en Zwitserland.