Redactie - 25 maart 2024

Fujitsu bouwt Ierse activiteiten af na groot Brits IT-schandaal

Fujitsu bouwt zijn Ierse activiteiten af. Aanleiding hiervoor is een IT-schandaal rond het Britse Post Office Horizon, waarbij onschuldige personen zijn veroordeeld door fouten in een IT-systeem opgeleverd door een dochterbedrijf van Fujitsu.

Fujitsu bouwt Ierse activiteiten af na groot Brits IT-schandaal image

The Register weet dat het hoofd van Fujitsu Ierland donderdagavond aan het personeel meedeelde dat de Ierse activiteiten worden afgebouwd. In januari besloot het Japanse bedrijf dat ook al in het VK te doen. Een beperkt deel van het personeel blijft de komende twee jaar actief om bestaande contracten af te ronden, maar het bedrijf zal geen nieuwe contracten meer aannemen. Er werken momenteel zo’n 200 mensen voor het bedrijf in Ierland. Fujitsu bevestigt ook formeel aan The Register dat het geen nieuwe activiteiten in Ierland meer zal opzetten.

Meer dan 900 onterechte veroordelingen

De afbouw in Ierland is een gevolg van een groot schandaal in het Verenigd Koninkrijk. Dat draaide om Horizon, een financieel systeem opgeleverd door ICL, dat later werd overgenomen door Fujitsu, voor de Britse postdiensten. Dat systeem maakte fouten waardoor het leek alsof honderden subpostmasters, franchisenemers van het postbedrijf, fraudeerden. Dat leidde tussen 1999 en 2015 tot meer dan 900 onterechte veroordelingen.

De problemen met dat systeem werden gemeld, maar het Britse Post Office bleef benadrukken dat Horizon werkte. Pas na 2012 kwam er een degelijk onderzoek naar het systeem en werden de fouten bevestigd. Pas eind 2019 oordeelde het Britse hooggerechtshof dat er bugs en fouten in Horizon zaten die de fouten bij de subpostmasters veroorzaakten. Tot begin dit jaar zijn nog steeds niet alle veroordelingen teruggedraaid. Sommige mensen zijn intussen overleden, mogelijk mede door wat hen is overkomen. Het schandaal is al jaren bekend, maar kreeg recent in het VK extra aandacht door een vierdelige minireeks op ITV, Mr Bates vs the Post Office.

In samenwerking met Data News

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Dutch IT Partner Day 11 juni2024