Witold Kepinski - 26 maart 2024

Atos praat met banken en kredietverstrekkers over schuldenlast

IT-dienstverlener Atos praat met banken en andere kredietverstrekkers over een oplossing voor zijn hoge schuldenlast. Het Franse technologiebedrijf moet voor het einde van 2025 ruim 3,6 miljard euro aflossen.

Atos praat met banken en kredietverstrekkers over schuldenlast image

In 2023 leed Atos een verlies van 3,4 miljard euro, zo maakt het bedrijf bekend bij zijn jaarcijfers. Dat was onder meer het gevolg van afboekingen van ruim 2,5 miljard euro. Daarnaast maakte het bedrijf kosten voor reorganisaties.

Atos zegt bij zijn jaarcijfers nog aan zijn kortlopende schulden te kunnen voldoen tot het moment waarop er een overeenkomst met schuldeisers moet zijn. Maar als zo’n plan mislukt, bestaat er aanzienlijke onzekerheid over het voortbestaan van de groep. Dat is ook het geval als het Atos niet lukt geld op te halen met de verkoop van bedrijfsonderdelen.

Herstructurering

Een eventueel faillissement van het bedrijf kan problemen veroorzaken voor meerdere overheidsdiensten. Atos staat onder meer in voor de technologische operaties bij de Olympische Spelen in Parijs deze zomer. Het bedrijf levert ook diensten aan onder meer de Vlaamse, Franse en Nederlandse ministeries.

Atos stelde in 2022 al een reddingsplan voor, waarbij het in twee entiteiten zou splitsen. Een deal met Airbus over de verkoop van Atos’ cyberveiligheidsdivisie sprong echter af. Ook gesprekken met de Tsjechische zakenman Daniel Křetínský over de verkoop van traditionelere IT-diensten van Atos liepen op niets uit. Nu stelt de IT-dienstverlener in gesprek te zijn ‘met onze schuldeisers om voor juli tot een herfinancieringsplan te komen’.

In samenwerking met Data News

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei