Wouter Hoeffnagel - 26 maart 2024

Britse Hoge Hof: Meer garanties van VS nodig voor uitlevering Julian Assange

Julian Assange wordt vooralsnog niet uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Het Britse Hoge Hof van Justitie stelt een besluit in de langlopende zaak rondom de uitlevering van de WikiLeaks-oprichters uit.

Britse Hoge Hof: Meer garanties van VS nodig voor uitlevering Julian Assange image

Assange hangt in de VS een celstraf van maximaal 175 jaar boven het hoofd voor de publicatie van staatsgeheime informatie. Honderdduizenden geheime documenten van onder meer Amerikaanse diplomatieke missies zijn door WikiLeaks gepubliceerd. Ook bracht WikiLeaks een video naar buiten waarop te zien is hoe Amerikaanse helikopterbemanning ongewapende Iraakse burgers neerschoot.

Garanties over behandeling

Het Britse Hoge Hof oordeelt nu dat onzeker is of Assange een eerlijk proces krijgt in de VS, en wat er met de klokkenluider gebeurt na zijn uitlevering. De rechter wil van de Amerikaanse overheid garanties over de behandeling van Assange, en dreigt diens uitlevering anders te blokkeren. Zo moet Assange onder meer aanspraak kunnen maken op vrijheid van meningsuiting, dat is vastgelegd in het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet. Ook wil de rechter weten of Assange de doodstraf opgelegd kan krijgen.

De Amerikanen krijgen drie weken de tijd om een dergelijke garantie af te geven.