Wouter Hoeffnagel - 27 maart 2024

Rechter: Google deed te weinig tegen nepadvertenties rond Jort Kelder

Jort Kelder is in hoger beroep in het gelijk gesteld in een rechtszaak tegen Google omtrent nepadvertenties van cryptofraudeurs met de beeltenis van Kelder. De rechter oordeelt dat Google te weinig heeft gedaan om deze advertenties tegen te gaan.

Rechter: Google deed te weinig tegen nepadvertenties rond Jort Kelder image

De zaak draait om nepadvertenties die in 2020 op internet zijn verspreid. Hierin is de beeltenis van diverse bekende Nederlanders gebruikt, waaronder Jort Kelder. Kelder stapte in 2022 naar de rechter. In mei 2022 oordeelde de rechter nog dat techbedrijven niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor nepadvertenties, en dat de verantwoordelijkheid hiervoor bij adverteerders ligt.

'Google had beter op advertenties moeten letten'

Het gerechtshof oordeelt echter anders. Het wijst erop dat Kelder Google heeft gemeld dat eerder malafide advertenties met zijn portret zijn verspreid. De rechter oordeelt dat Google daarom hierop beter had moeten letten, en zijn controlesystemen zo had moeten inrichten dat identieke of sterk lijkende nepadvertenties werden geblokkeerd. Doordat Google dit heeft nagelaten is het Amerikaanse techbedrijf verantwoordelijk voor de schade die Kelder heeft geleden.

Welke schadevergoeding Google Kelder moet betalen is nog onduidelijk; dit wordt in een afzonderlijke procedure bepaalt. Het is onduidelijk wanneer deze procedure plaatsvindt.