Wouter Hoeffnagel - 28 maart 2024

Vijf miljoen unieke e-mailadressen gevonden bij bankhelpdeskfraudeurs

Bij het oprollen van een bende die zich bezig hield met onder meer bankhelpdeskfraude zijn door de politie lijsten met miljoenen unieke e-mailadressen aangetroffen. Ook vijf miljoen unieke Nederlandse e-mailadressen staan op de lijsten.

Vijf miljoen unieke e-mailadressen gevonden bij bankhelpdeskfraudeurs image

De lijsten zijn aangetroffen bij de aanhouding van zes verdachten voor bankhelpdeskfraude. Het gaat daarbij om lijsten die worden verhandeld en gebruikt door cybercriminelen. Bijvoorbeeld voor het versturen van phishingmails. In totaal staan 7,3 miljoen unieke e-mailadressen op de lijsten, waaronder vijf miljoen Nederlandse. De politie waarschuwt dat de arrestatie van het zestal niet betekent dat deze lijsten nu zijn verdwenen; zij worden online verhandeld en ook door andere cybercriminelen gebruikt.

Gebruikers kunnen via politie.nl/checkjehack controleren of hun e-mailadres op de lijsten staan vermeld. Indien dit het geval is, stuurt de politie een e-mail toe met tips en informatie. Wie niets hoort, staat niet op de lijsten vermeld. Meer informatie is hier beschikbaar. Wie daarnaast twijfelt aan de echtheid van een link, kan via checkjelinkje.nl controleren of de link klopt.