Witold Kepinski - 05 april 2024

WSO2 belicht API-platform voor Kubernetes

WSO2 introduceerde eind 2023 het WSO2 API-platform voor Kubernetes. Het WSO2 APK-opensource-API-beheerplatform van de volgende generatie is gebouwd op een Kubernetes-native microservice-architectuur en stelt ondernemingen in staat de levering van cloud-native applicaties in hun Kubernetes-omgevingen te versnellen. WSO2, belichtte de voordelen van het platform tijdens een gezamenlijk event met Yenlo in het Louwman Museum in Den Haag.

WSO2 belicht API-platform voor Kubernetes image

Kubernetes is volgens WSO2 het containerorkestratieplatform bij uitstek voor de meeste bedrijven die cloud-native applicaties bouwen zo meldde het bedrijf tijdens het event van Yenlo.  Maar hun ontwikkelingsteams worden gehinderd door de noodzaak om traditionele API-beheeroplossingen handmatig te configureren die suboptimale prestaties, schaalbaarheid en veerkracht bieden binnen een Kubernetes-omgeving. WSO2 gaat deze uitdaging aan met de introductie van vandaag van het WSO2 API Platform voor Kubernetes (WSO2 APK).

WSO2 APK is een uitgebreide API-beheeroplossing die doelbewust vanaf de basis is ontworpen om de inherente sterke punten van Kubernetes te benutten. Het volledig open source platform voldoet aan de Kubernetes Gateway API-specificatie en integreert naadloos met de robuuste functies van Kubernetes, waaronder containerorkestratie, naamruimten voor het organiseren van clusters, schaalbaarheid en service-ontdekking. Als gevolg hiervan kunnen ondernemingen die WSO2 APK gebruiken hun API-beheerpraktijken en -workflows optimaliseren en tegelijkertijd de levering van oplossingen binnen hun Kubernetes-omgevingen versnellen.

Bovendien is WSO2 APK gebaseerd op een microservice-architectuur, die maatwerk en schaling ondersteunt zonder het systeem als geheel te beïnvloeden. WSO2 APK is een cloud-native oplossing met een snelle opstarttijd en een zeer laag resourceverbruik en kan ook moeiteloos worden geschaald om aan veeleisende vereisten te voldoen, zelfs in scenario's met een aanzienlijk aantal API's, waardoor organisaties effectief met diverse en uitgebreide API-ecosystemen kunnen omgaan.

Het Data Plane van WSO2 APK, met de API Gateway, is vanaf vandaag algemeen beschikbaar. Hierdoor kunnen organisaties kern-API-beheermogelijkheden leveren in een Kubernetes-workflow, de runtime-aspecten van API's configureren, Kubernetes-services ontdekken en deze omzetten in API's. De volgende release, gepland voor het eerste kwartaal van 2024, zal een naadloze gebruikersinterface (UI)-ervaring bieden voor API-ontwerp en -publicatie, evenals verbeterd beheer en bestuur.

“Al meer dan tien jaar levert WSO2 toonaangevende API-beheeroplossingen in de sector om tegemoet te komen aan de veranderende behoeften van ontwikkelingsteams. WSO2 APK bouwt voort op deze toewijding door een uitgebreid API-beheerplatform te bieden dat specifiek is ontworpen om de Kubernetes-mogelijkheden te gebruiken en te integreren waar ontwikkelaars op vertrouwen voor hun moderne, cloud-native applicaties”, aldus Chris Davey, WSO2 vice-president en algemeen manager - API & integratiesoftware bedrijfseenheid. “Wij geloven dat WSO2 APK innovatie zal stimuleren, een snellere ontwikkeling mogelijk zal maken en nieuwe mogelijkheden zal ontsluiten voor organisaties die het volledige potentieel van hun API’s binnen Kubernetes-implementaties willen benutten.”

WSO2 APK-datavlak met de API-gateway

Het WSO2 APK Data Plane beschikt over de API Gateway, die voldoet aan de Kubernetes Gateway API en gebruik maakt van de Envoy Gateway , een algemeen aanvaarde implementatie van de Gateway API-specificatie. Envoy is een open source, krachtige edge- en serviceproxy die is ontworpen voor cloud-native omgevingen. WSO2 APK verbetert de geavanceerde functies van Envoy voor taakverdeling, servicedetectie, snelheidsbeperking, observatie en meer. WSO2 APK breidt ook Kubernetes-abstracties uit en biedt goed ontworpen aangepaste bronnen voor API's, applicaties en beleid, waardoor ontwikkelaars die ervaring hebben met het werken met aangepaste resourcedefinities eenvoudig gebruik kunnen maken van API-beheermogelijkheden binnen een Kubernetes-omgeving.

De WSO2 APK API Gateway is gebouwd om grootschalige, realtime gegevensverwerking te beheren en fungeert als beleidshandhavingspunt voor inkomend API-verkeer en de toepassing van Quality of Service (QoS)-functies, waaronder beveiliging via authenticatie en autorisatie, snelheidsbeperking , berichttransformatie en verzoekroutering. De belangrijkste kenmerken van de WSO2 APK API Gateway zijn onder meer:

  • Automatisch schalen. De WSO2 APK API Gateway maakt gebruik van Kubernetes-standaarden en geavanceerde mechanismen voor automatisch schalen, waarbij de gatewaycapaciteit wordt aangepast op basis van dynamische factoren zoals CPU-gebruik, geheugengebruik en op maat gedefinieerde statistieken. Dit zorgt voor een optimale toewijzing van middelen voor variërende belastingen en prestatie-eisen.

  • Verbeterde beveiliging. Robuuste beveiligingsfuncties ingebouwd in de WSO2 APK Gateway zorgen voor de bescherming van zowel het systeem als de API’s binnen het Kubernetes-ecosysteem. WSO2 APK ondersteunt ook de uitbreiding van beveiligingsmogelijkheden door de integratie van externe identiteitsproviders, zoals de marktleidende WSO2 Identity-server. Deze flexibiliteit stelt organisaties in staat te voldoen aan complexe implementatievereisten en hun bestaande beveiligingsinfrastructuur naadloos te integreren.

  • Geavanceerde snelheidsbeperking. De WSO2 APK API Gateway biedt geavanceerde mogelijkheden voor beleidsbeheer om efficiënte snelheidsbeperking van API's mogelijk te maken. Door gebruikers volledige controle te geven over het afdwingen van passende limieten voor klantverzoeken, kunnen bedrijven de stroom API-verkeer effectief beheren en reguleren en de kosten beperken, terwijl de beschikbaarheid, betrouwbaarheid en veiligheid van API's worden gewaarborgd.

Beschikbaarheid en ondersteuning

Het WSO2 APK Data Plane met de API Gateway is vandaag beschikbaar als een open-source product uitgebracht onder de Apache-licentie 2.0. Het product wordt ondersteund door WSO2 Subscription , dat toegang biedt tot WSO2 Update voor continue levering van bugfixes, beveiligingsupdates en prestatieverbeteringen, samen met WSO2-ondersteuning voor 24x7 ondersteuning. Uniforme prijzen betekenen dat klanten eenvoudig een WSO2-abonnement kunnen kopen en het hostingmodel (cloud, on-premise of hybride) kunnen kiezen op basis van hun voorkeuren. Details over het WSO2-abonnement zijn beschikbaar op https://wso2.com/subscription ; informatie over WSO2 Consulting Services is te vinden op https://wso2.com/consulting.

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei