Redactie - 02 april 2024

Nieuw-Zeeland beschuldigt China van cyberspionage

Het Nieuw-Zeelandse parlement is in 2021 doelwit geweest van een door de Chinese staat opgezette spionagecampagne, stelt de Nieuw-Zeelandse minister van Defensie Judith Collins. Het land sluit zich hiermee aan bij het Verenigd Koninkrijk (VK), de Verenigde Staten (VS) en Nederland, dat de Chinese overheid hiervan eerder al beschuldigden.

Nieuw-Zeeland beschuldigt China van cyberspionage image

Zowel het VK als de VS beschuldigden China afgelopen week van het uitvoeren van cybercampagne tegen hun landen die meer dan een decennium aanhield. Onder meer Westerse overheidsfunctionarissen, journalisten, bedrijven en activisten die voor democratie strijden waren naar verluid doelwit. Denk echter ook aan de Britse kiescommissie. Ook vier Britse parlementariërs - allen critici van China - zouden doelwit zijn geweest van een Chinese cyberaanval.

Ook vanuit Nederland zijn er aantijgingen; zo besprak minister-president Mark Rutte afgelopen week in Beijing met de Chinese president Xi Jinping een recent spionageincident, waarvoor Nederland de Chinese overheid verantwoordelijk houdt.

'Onacceptabel'

Nu beschuldigt dus ook de Nieuw-Zeelandse minister van Defensie Collins de Chinese overheid van cyberspionage, meldt onder meer de Associated Press. Zo zouden er banden zijn gevonden tussen een entiteit die wordt gekoppeld aan China en malafide cyberactiviteiten gericht op de Nieuw-Zeelandse overheid. Collins noemt het gebruik van spionage voor het beïnvloeden van democratische instituten en processen onacceptabel.

De spionage is aan het licht gekomen na een onderzoek dat volgde na een cyberinbraak bij de Parliamentary Counsel Office en de Parliamentary Service in 2021. Deze inbraak is toegeschreven aan een groep Chinese staatshackers die ook wel 'APT40' worden genoemd.