Wouter Hoeffnagel - 02 april 2024

Europese Commissie wil openheid van Broadcom na overname VMware

De Europese Commissie wil informatie van Broadcom onderzoek over diens werkwijze in de nasleep van de overname van VMware. Aanleiding hiervoor zijn klachten die verschillende gebruikers bij de Europese Commissie hebben neergelegd.

Europese Commissie wil openheid van Broadcom na overname VMware image

Vorige week trokken enkele Europese vertegenwoordigers van zakelijke IT-gebruikers aan de alarmbel. Sinds de overname door Broadcom zijn de contracten van VMware een stuk duurder geworden, waarbij de prijs in sommige gevallen tot twaalf keer hoger ligt. Tegelijk worden eerdere afspraken niet nageleefd en worden heel wat spelers in het ecosysteem, zoals resellers, in de kou gelaten.

Mede daarom schreven vier organisaties van zakelijke IT-gebruikers een open brief aan de Europese Commissie om in te grijpen. Zij zijn bezorgd dat indien de Europese Commissie niet tot actie overgaat, ook andere techbedrijven de werkwijze overnemen.

Meer aanwijzigingen

In een reactie aan Data News zegt een woordvoerder van de Europese Commissie dat het de brief heeft ontvangen en deze gaat beantwoorden. Maar de brief lijkt daarbij niet de enige aanwijzing. “Algemeen heeft de Commissie informatie ontvangen die suggereert dat Broadcom de voorwaarden van VMware’s softwarelicenties en ondersteuning aanpast", meldt het.

Tegelijk zegt Europa dat het informatie heeft opgevraagd bij Broadcom om de praktijken verder te onderzoeken. Dat laatste is voor alle duidelijkheid nog geen formeel onderzoek, zoals Europa eerder al deed bij enkele grote spelers en wat vaak leidt tot grote boetes. Maar het toont wel dat het de zaak ernstig neemt en wil nagaan of Broadcom en VMware de regels overtreden.

In samenwerking met Data News

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024