Redactie - 03 april 2024

Muzikanten in oproep: Ondermijn menselijke creativiteit niet met AI

Zo’n tweehonderd artiesten roepen techbedrijven in een gezamenlijke brief op menselijke creativiteit niet te ondermijnen met AI-gedreven muziekgeneratoren. De oproep is door diverse bekende artiesten ondertekend.

Muzikanten in oproep: Ondermijn menselijke creativiteit niet met AI image

"Wanneer het niet op een verantwoordelijke manier wordt gebruikt, kan AI een enorme bedreiging vormen voor onze privacy, onze identiteit, onze muziek en onze kostwinning", staat in een open brief die werd ondertekend door zo’n tweehonderd artiesten. Grote namen staan onder de brief, waaronder Billie Eilish, the Bob Marley estate, Elvis Costello, Imagine Dragons, Jon Bon Jovi, Mumford & Sons, Nicki Minaj, Pearl Jam en Sheryl Crow.

"Enkele van de grootste en meest machtige bedrijven gebruiken ons werk, zonder toestemming om AI-modellen te trainen. Voor veel werkende muzikanten, artiesten en songschrijvers die de eindjes aan elkaar proberen te knopen kan dat catastrofaal zijn", zo gaat de brief verder.

Steeds meer focus op audio

De brief komt op een moment dat AI-bedrijven, na tekstgeneratoren en beeldgeneratoren, hun zinnen ook steeds meer op geluid hebben gezet. Zo kwam OpenAI deze week met een tool die stemmen kan klonen.

Veel van deze generatoren zijn getraind op grote hoeveelheden data, die vaak zonder medeweten of toestemming van de originele makers werd gebruikt. Fotodiensten als Getty en een hele reeks schrijvers hebben daarom al rechtszaken tegen verschillende techbedrijven aangespannen om hun auteursrechten te verdedigen.

In samenwerking met Data News