Redactie - 05 april 2024

Onderzoekers realiseren datasnelheid van 301 Tbps over glasvezel

Glasvezel is al geruime tijd het snelste medium om data te verzenden en die lat wordt nu nog iets hoger gelegd. Wetenschappers van de Britse Aston University hebben samen met het National Institute of Information and Communications Technology (NICT) in Japan en Nokia Bell Labs in de VS een nieuw record neergezet. Zij slaagden erin via een glasvezelverbinding data met een snelheid van 301 terabits per seconde te versturen.

Onderzoekers realiseren datasnelheid van 301 Tbps over glasvezel image

301 Tbps komt neer op zo’n 301.000 Gbps (gigabit per seconde) of 301.000.000 megabit per seconde (Mbps). Om dat in perspectief te plaatsen: een HD-stream op Netflix gebruikt 5 Mbps. Een 4K stream zit op ongeveer 25 Mbps.

Nieuwe golflengten gebruikt

Aston University verklaart de doorbraak door het gebruik van nieuwe golflengten op de glasvezelkabel, vergelijkbaar met verschillende lichtkleuren die zouden worden gebruikt. Dat gebeurde met zogenaamde optical amplifers en optical gain equalizers.

Doorgaans wordt voor glasvezel de C- en L-band gebruikt. Voor dit project werd ook de E-band gebruikt, die qua spectrum dicht bij de C-band zit, maar drie keer breder is. Tot voor kort was het onmogelijk om de kanalen in die E-band vlot aan te sturen.

Het record zelf werd al in oktober vorig jaar bekendgemaakt in een paper op een conferentie rond optische communicatie. Deze maand volgde de publicatie door het Institute of Engineering and Technology (IET).

Belangrijk voor de toekomst

De doorbraak is overigens niet direct merkbaar in je dagelijkse internetsnelheid, maar wel belangrijk voor de toekomst ervan. Vandaag lopen het merendeel van de internetverbindingen al via glasvezel tot aan de straatcabine, van de straatcabine naar de huizen loopt dat via koper, Coax of via glasvezel.

Vandaag bieden die spelers vaak abonnementen aan tot één Gbps. Als eindgebruiker zit je dus nog wel ver af van de 301 Tbps die wordt gehaald. Maar het betekent wel dat de glasvezelkabel zelf nog lange tijd kan meegaan als snelweg van het internet. Ook voor netwerkoperatoren is dat goed nieuws, want hoe meer data er over één verbinding kan, hoe minder snel er nood is om de fysieke lijn weer te upgraden.

In samenwerking met Data News

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei