Wouter Hoeffnagel - 04 april 2024

Chipbedrijven willen meer actie van Nederlandse overheid

Een groep van acht chipbedrijven onder leiding van ASML wil dat het kabinet meer doet voor het stimuleren en ondersteunen van de Nederlandse chipsector. Het gaat daarbij onder meer om belastingvoordelen voor investeringen en het in stand houden van voordelen voor talent uit het buitenland.

Chipbedrijven willen meer actie van Nederlandse overheid image

Dit meldt Reuters, dat de brief inzag. De brief is onder meer ondertekend door ASML, NXP, ASM International en BESI. Het kabinet zei eerder een investering van 2,5 miljard euro in de regio Eindhoven toe. Dit geld is onder meer bedoeld ter versterking van de infrastructuur in de regio, evenals de realisatie van nieuwe huizen en investeringen in technisch onderwijs. Met deze toezeggingen hoopt het kabinet de bedrijven te overtuigen in Nederland gevestigd te blijven.

'Meer investeringen nodig'

Dit gaat de chipbedrijven echter niet ver genoeg; zij stellen dat meer investeringen nodig zijn. Zo zou de Tweede Kamer onder meer de voordelige belastingregels voor expats in stand moeten houden, zodat het aantrekken van buitenlandse kenniswerkers in Nederland aantrekkelijk blijft. Ook andere regels rondom immigratie die het aantrekken van kenniswerkers belemmeren gaan als het aan de bedrijven ligt op de schop.

Daarnaast willen de chipbedrijven dat de overheid bureaucratie terugdringt en zorgt voor consistente beleidsvoering. Andere obstakelpunten waarop de partijen wijzen zijn onder meer de congestie van het elektriciteitsnetwerk en onvoorspelbare belastingtarieven.

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei