Redactie - 07 april 2024

VS is bezorgd over tech support China voor Russische oorlogsmachine

De Verenigde Staten hebben hun bondgenoten gewaarschuwd voor de toenemende steun van China aan Rusland, waaronder het leveren van geospatiale inlichtingen om Moskou te helpen in zijn oorlog tegen Oekraïne.

VS is bezorgd over tech support China voor Russische oorlogsmachine image

Volgens rapporten, onder andere gemeld door Bloomberg, zou China Rusland voorzien van satellietbeelden voor militaire toepassingen, evenals micro-elektronica en werktuigmachines voor de productie van tanks. De Chinese steun omvat ook optica, raketbrandstoffen en uitgebreide samenwerking op het gebied van de ruimtevaart, zo meldden bronnen aan Bloomberg.

Tijdens een recent telefoongesprek uitte president Joe Biden zijn zorgen aan Xi Jinping over de Chinese hulp aan de Russische defensie-industrie. Biden benadrukte dat deze hulp, die onder meer werktuigmachines, optica, nitrocellulose, micro-elektronica en turbostraalmotoren omvat, onaanvaardbaar is.

Het telefoontje tussen Biden en Xi was de eerste keer dat de twee leiders sinds november 2023 één-op-één met elkaar spraken. Destijds, tijdens een ontmoeting in Californië, spraken ze af om 'regelmatiger te communiceren'.

Ondanks pogingen om zich neutraal op te stellen in de Russische invasie van Oekraïne, die nu al bijna drie jaar duurt, heeft China een sterke band met Moskou gesmeed. Xi Jinping en Vladimir Poetin hebben hun relatie zelfs een 'onbegrensde' vriendschap genoemd. Dit werd vooral duidelijk in de aanloop naar de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking. De handel tussen China en Rusland steeg in 2023 met meer dan 200 miljard dollar, wat de diepgang van hun partnerschap onderstreept.

De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, waarschuwde Peking tijdens haar ontmoetingen met de Chinese vicepremier He Lifeng voor "aanzienlijke gevolgen" als Chinese bedrijven de Russische oorlog in Oekraïne blijven steunen.

"Secretaris Yellen benadrukte dat bedrijven, inclusief die in de VRC (Volksrepubliek China), geen materiële steun mogen verlenen aan de Russische oorlog tegen Oekraïne, inclusief steun aan de Russische defensie-industriële basis," aldus een verklaring van het Amerikaanse ministerie van Financiën van 6 april.

De toenemende Chinese steun aan Rusland baart de VS en hun bondgenoten zorgen. De Amerikaanse regering is van mening dat de Chinese hulp de Russische agressie in Oekraïne verlengt en de humanitaire crisis verergert.

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Dutch IT Partner Day 11 juni2024