Redactie - 08 april 2024

Meta gaat op Facebook, Instagram en Threads AI-content labellen

Meta voorziet AI-gegenereerde content vanaf volgende maand van een label op zijn platforms, waaronder Facebook, Instagram en Threads. Daarnaast breidt het bedrijf de regels tegen gemanipuleerde media uit.

Meta gaat op Facebook, Instagram en Threads AI-content labellen image

De techgigant kondigde eerder al dat het AI-beelden ging labelen. In een blogpost deelt het bedrijf hiervoor nu ook een tijdspad. De labels moeten AI-gegenereerde content eenvoudiger herkenbaar maken.

In de praktijk krijgen afbeeldingen, video’s en audio die door AI werden gegenereerd een ‘Made with AI’ label. Dat label wordt al toegevoegd wanneer je content maakt met een van Meta’s eigen AI-software, maar de platformen gaan dus ook tools inzetten om AI-content te herkennen die elders werd gegenereerd.

Regels aangescherpt

Naast het invoeren van labels, gaat Meta ook zijn regels over gemanipuleerde media bijschaven. Die dateren nog van enkele jaren terug en waren alleen van toepassing op zogeheten ‘deepfakes’. Ondertussen is de technologie sterk gevorderd. Meta gaat voortaan alle content die ‘een hoog risico’ vormt voorzien van een prominent label wanneer die gemanipuleerd is.

De techgigant voert de nieuwe regels in op een moment dat er wereldwijd enkele belangrijke verkiezingen voor de deur staan. Onder meer in de Verenigde Staten, die eind dit jaar een nieuwe president verkiezen, vreest men voor desinformatie in de aanloop van de stembusgang.

In samenwerking met Data News