Wouter Hoeffnagel - 08 april 2024

Zes op de tien organisaties ziet AI als gamechanger

Zes op de tien bedrijven wereldwijd verwacht dat kunstmatige intelligentie (AI) in hun sector een gamechanger is. Tegelijkertijd heeft echter slechts 11% van de bedrijven significante vooruitgang geboekt op het gebied van digitale transformatie.

Zes op de tien organisaties ziet AI als gamechanger image

Dit blijkt uit onderzoek van Adecco onder zo'n 2.000 grote bedrijven wereldwijd. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat leiders niet klaar zijn voor AI. Zo geeft 57% aan geen vertrouwen te hebben in de AI-kennis en -vaardigheden van hun managementteam. 59% neemt concrete actie voor het versterken hiervan.

Ook blijkt een verantwoordelijke talentstrategie het succes van AI in belangrijke mate te ondersteunen. Zo verwacht 67% van de organisaties dat 'digital trust' in de komende vijf jaar een significante impact zal hebben op hun business. 49% beschikt over een raamwerk voor verantwoordelijk en ethisch gebruik van AI.

AI-talent extern aantrekken of intern ontwikkelen

Het onderzoek laat ook zien dat bedrijven actief inzetten op het aantrekken van AI-talent. Zo is 66% van plan niet talent met AI-vaardigheden aan te trekken. 34% wil deze vaardigheden juist intern opbouwen. 46% meldt daarnaast werknemer intern op andere posities aan het werk te willen zetten indien hun baan door AI geraakt wordt.

Gevraagd naar de kennis en vaardigheden die bedrijven vandaag de dag missen, staat creativiteit en innovatie op één. GenAI gaat volgens 78% een kritieke rol spelen in het laten doorontwikkelen van personeel.

Het volledige onderzoek is hier beschikbaar.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Dutch IT Partner Day 11 juni2024