Wouter Hoeffnagel - 08 april 2024

Nederlandse massaclaim tegen Google wegens dataverzameling via Google

Google verzamelt op systematische wijze grote hoeveelheden data over het gebruik van Android-apparaten, ook indien gebruikers de meest privacyvriendelijke opties kiezen. Dit stelt Nederlandse Stichting Massaschade & Consument, dat een rechtszaak start tegen Google. Het wil dat Google gebruikers voortaan een volledige opt-out biedt voor het verzamelen van hun data en eist een schadevergoeding.

Nederlandse massaclaim tegen Google wegens dataverzameling via Google image

De stichting onderzocht de werkwijze van Google. De zaak draait om de werkwijze van Google in de periode 2022 tot 2024. Stichting Massaschade & Consument stelt dat het Amerikaanse techbedrijf gebruikers onvoldoende informeert. Zo is het voor gebruikers niet duidelijk welke informatie Google exact verzamelt en wat het bedrijf hiermee doet. Ook hebben gebruikers hiervoor geen expliciete toestemming gegeven, stelt Stichting Massaschade & Consument.

Schadevergoeding en privacywijzigingen

De stichting eist een schadevergoeding van Google voor alle Nederlanders die in de periode mei 2018 tot en met nu een Android-apparaat hebben gebruikt. Naar schatting gaat het om zo'n 9 miljoen gebruikers. Ook eist de stichting dat Google grote privacywijzigingen doorvoert aan het Android-besturingssysteem. Het Amerikaanse bedrijf zou gebruikers een opt-out moeten bieden voor het verzamelen van hun data, zodat zij dit indien gewenst volledig kunnen stoppen.

Wie sinds 2018 van een Android-apparaat gebruik heeft gemaakt, kan zich hier aanmelden voor de claim. Dit is op basis van no cure no pay. De zaak wordt gefinancierd door Eaton Hall Funding LLC, dat bij een schikking of gunstige uitspraak 17,5% van de opbrengst ontvangt na aftrek van gemaakte kosten. Meer informatie is hier beschikbaar.